Săptămâna trecută, la sediul Comitetului Economic și Social European (CESE) a avut loc cea de-a 17-a reuniune a Comitetului consultativ mixt UE- Serbia (JCC). Un eveniment deosebit de important, având în vedere recentele evoluții în plan economic și social din țara vecină. Mai mult, semnificația este subliniată de faptul că JCC este o platformă stabilită în cadrul instituțional al Acordului de Stabilizare și Asociere (ASA) UE-Serbia, care le permite reprezentanților atât ai UE, cât și ai societății civile sârbe să monitorizeze negocierile de aderare ale țării, să discute chestiuni de interes comun și să sublinieze preocupările privind abordarea pe “calea sârbească” către Uniunea Europeană. Pentru informare, JCC este format din 18 membri, câte nouă de fiecare parte, reprezentând Comitetul Economic și Social European (CESE) și societatea civilă sârbă. În timpul actualului său mandat, CCC este co-prezidată de Tasos Yiapanis, secretarul general al Uniunii Fermierilor Panagrotkis, și Boško Savković, secretarul general al Asociației Sârbe a Angajatorilor.
Pe agenda recentei reuniuni de la Bruxelles s-au aflat ca principale subiecte de discuție și analiză: Situația actuală a relațiilor UE-Serbia și a procesului de aderare la Uniunea Europeană; Alegeri în Serbia; Planul de creștere pentru Balcanii de Vest în Serbia, precum și prezentarea generală a situației statului de drept din Serbia.
Potrivit Declarației Comune din data de 5 aprilie au fost identificate soluții privind “foaia de parcurs” a Serbiei pentru integrarea in Uniunea Europeană: “JCC felicită CESE pentru că a fost primul organism al UE care și-a deschis porțile membrilor candidați la extindere (ECM) și așteaptă cu interes participarea ECM sârbe la activitățile CESE. JCC solicită celorlalte instituții ale UE să consolideze abordarea de integrare treptată prin explorarea modalităților de a acorda acces la anumite aspecte ale activității lor, ceea ce ar ajuta nu numai în ceea ce privește construirea capacităților administrative și adaptarea la procesele legislative și de elaborare a politicilor UE, ci și transmite un semnal puternic de angajament țărilor candidate.
CCM felicită delegația CESE condusă de președintele Oliver Röpke, pentru semnul de angajament puternic transmis de vizita sa în Serbia din 16 februarie 2024, nu doar pentru a-și exprima aprecierea față de societatea civilă sârbă, în lumina participării sale sporite la activitatea CESE prin intermediul ECM-urilor, dar și ca mesaj de angajament față de organizațiile societății civile sârbe și partenerii sociali în procesul de aderare. JCC își exprimă sprijinul din toată inima față de societatea civilă a Serbiei și o încurajează să își continue eforturile, în ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă.
JCC își reiterează apelul adresat statelor membre de a continua să susțină și să fie credibile în ceea ce privește politica de extindere a UE și, în paralel, să se asigure că UE are capacitatea de a accepta noi state membre și de a funcționa eficient. În această privință, CCM ia act în mod corespunzător de Comunicarea Comisiei privind reformele înainte de extindere și revizuirile politicilor din 20 martie 2024.”
De asemenea, conform Declarației comune,”JCC subliniază importanța pentru autoritățile sârbe de a menține integrarea în UE ca obiectiv strategic al lor. Având în vedere că Serbia are cel mai scăzut nivel de sprijin pentru aderarea la UE din regiune și menține o tendință de scădere, JCC recomandă cu tărie intensificarea comunicării de ambele părți pentru a îmbunătăți înțelegerea publicului cu privire la beneficiile asociate aderării la UE”
Concluziile oficialilor prezenți la cea de-a 17-a reuniune a Comitetului consultativ mixt UE- Serbia (JCC) se regăsesc pe https://youtu.be/OofikCqgZyA
Corectitudinea viitoarelor alegeri locale din Belgrad, un test relevant pentru integrarea europeană
Nu întâmplător, pe agenda celei de-a 17-a reuniuni de la Bruxelles a Comitetului consultativ mixt UE- Serbia (JCC) din data de 5 aprilie s-au aflat două teme importante, și anume: viitoarele alegeri, precum și prezentarea generală a situației statului de drept din Serbia.
Așa cum am menționat recent, în urma Raportului Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), contestatele alegeri locale din Belgrad se vor repeta în data de 2 iunie 2024, în contextul acuzațiilor care au marcat scrutinul din decembrie anul trecut, a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. (https://curierulnational.ro/bosko-savkovici-co-presedinte-al-comitetului-consultativ-mixt-al-societatii-civile-ue-serbia-presiunile-internationale-l-au-fortat-pe-presedintele-vucic-sa-anunte-noi-alegeri-pentru-belgrad/ )
De altfel, repetarea alegerilor din Belgrad a fost anticipată în data de 6 martie, la Bruxelles, de către Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European, în cadrul dezbaterilor “Săptămâna Societății Civile”. Acesta a făcut referire atât la concluziile Raportului OSCE, cât și la rezultatele recentei vizite din 16 februarie, când s-a deplasat la Belgrad pentru a purta discuții cu reprezentanții societății civile și ai guvernului din Serbia. Atunci, din delegație a făcut parte și Laurențiu Plosceanu, Vicepreședinte CESE, Președinte ARACO și Vicepreședinte UGIR.
Referitor la acest caz, în recenta Declarație comună de la Bruxelles se menționează: “JCC își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la rapoartele privind deficiențele și neregulile electorale. Acesta solicită autorităților sârbe să examineze și să pună în aplicare cu atenție, într-o manieră incluzivă și transparentă, toate recomandările din raportul final al ODHIR. Aceasta include necesitatea de a iniția modificări legislative cu mult înainte de alegeri, de a aborda preocupările cu privire la acuratețea listelor de alegători, de a crește încrederea publicului în alegeri, de a preveni presiunea asupra alegătorilor și de a asigura o separare clară între funcțiile oficiale și campanie. JCC solicită, de asemenea, autorităților sârbe să abordeze acuzațiile de „migrație organizată a alegătorilor”, cumpărarea de voturi și dominația președintelui în exercițiu în campanie.
În conformitate cu procesul bazat pe merit aplicat clusterului Fundamente, JCC solicită instituțiilor UE să definească măsuri concrete care trebuie luate în cazul în care se constată încălcări clare ale alegerilor și recomandările ODHIR nu sunt puse în aplicare în mod corespunzător la viitoarele alegeri.
Prin urmare, JCC solicită OSCE să ia în considerare medierea în dialogul dintre autorități și partidele de opoziție cu privire la implementarea recomandărilor ODHIR.
După cum s-a afirmat clar într-o serie de declarații anterioare, JCC subliniază încă o dată problemele-cheie ale pluralismului și libertății mass-media, în special relevante în perioadele electorale, regretând părtinirea media și absența reactivității din partea Organismului de Reglementare pentru Media Electronică (REM).
JCC încurajează mass-media sârbă să permită accesul echitabil și egal, precum și o reprezentare obiectivă a tuturor candidaților.”
In viziunea UE alegeri corecte in Serbia sunt acelea in care Vucici pierde si castiga un alt politician care ar fi dispus sa recunoasca pierderea provinciei Kosovo.