Adesea descoperit în stadii avansate, când este dificil de tratat, cancerul ovarian este o afecțiune gravă care apare atunci când celulele din ovare încep să se dividă și să se multiplice în mod necontrolat. Aceste celule anormale pot forma o masă (tumoră) care poate invada țesutul din jur și se poate răspândi (metastaza) în alte zone ale corpului. Continuă să citești pentru a afla care sunt factorii ce contribuie la apariția acestui tip de cancer, dar și cum se poate manifesta el.
Cei mai importanți factori de risc pentru cancerul ovarian
Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu se cunosc. Au fost însă identificați o serie de factori ce cresc riscul de dezvoltare a acestei boli. Printre ei se numără vârsta peste 55-60 de ani, prezența unei rude apropiate (de gradul I sau II) care a avut cancer ovarian sau a unei mutații în genom, cum ar fi BRCA 1, BRCA 2 sau sindrom Lynch.
Alți factori de risc includ antecedentele de cancer de sân, de uter sau de colon, endometrioza, dificultățile în menținerea sau obținerea unei sarcini, tratamentul cu estrogeni necontrabalansat de progesteroni pe o perioadă de mai mult de zece ani, precum și fumatul.
Simptomele cancerului ovarian
Semnele și simptomele cancerului ovarian pot varia în funcție de extensia bolii și de organele afectate. De multe ori, apar simptome vagi, nespecifice, ce sunt trecute cu vederea sau confundate cu cele ale unei alte afecțiuni.
Semne de alarmă ce nu ar trebui ignorate sunt reprezentate de: sângerările vaginale, în special dacă apar între menstruații sau la menopauză, durerea sau senzația de presiune în zona pelvisului, durerea anormală de spate, flatulența și meteorismul, creșterea nejustificată și relativ rapidă în volum a abdomenului, nevoia urgentă de a urina și constipația.
Singurul care poate stabili cauza exactă a acestor manifestări este medicul. Dacă prezinți astfel de simptome, este deci indicat să te adresezi unui medic specialist pentru a afla ce le cauzează. Pot fi semne ale cancerului ovarian, dar pot avea și alte explicații. De exemplu, sângerările vaginale în afara menstrei sau la menopauză și durerile în zona pelvisului pot fi asociate și cu cancerul de col uterin. Constipația, durerile de spate, nevoia urgentă de a urina și flatulența sunt simptome frecvent întâlnite, ce pot fi asociate cu multe alte afecțiuni.
Cum se stabilește diagnosticul de cancer ovarian?
Diagnosticarea cancerului ovarian este un proces complex, care implică mai multe etape și diverse teste și investigații. Acestea includ investigații imagistice precum tomografia computerizată sau RMN-ul, dar și markerii tumorali CA 125 și HE4 (scor ROMA), care pot oferi informații despre stadiul cancerului. Stadializarea cancerului ovarian este importantă deoarece îl ajută pe medic să stabilească un plan de tratament personalizat.
În cazurile mai complexe, cu forme avansate și metastazate, se va evalua și statusul BRCA. Este o analiză importantă, ce permite identificarea pacientelor care ar putea beneficia de terapii țintite, adică de terapii ce presupun utilizarea unor substanțe chimice farmacologice nonchimioterapice pentru distrugerea celulelor tumorale. Acest tip de terapii au mai puține efecte secundare și pot fi administrate pentru perioade mai lungi de timp, dar pot fi folosite doar în cazul pacientelor ale căror tumori prezintă mutații țintă.
Cancerul ovarian este o afecțiune serioasă, al cărei diagnostic precoce poate îmbunătăți semnificativ prognosticul. Dacă ai observat apariția unor simptome îngrijorătoare ori prezinți factori de risc pentru o astfel de boală, discută cu un medic despre acest subiect. Cu cât mai repede este diagnosticat cancerul ovarian, cu atât mai bun este prognosticul.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Pentru a primi un diagnostic corect și a beneficia de un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/cancerul-ovarian.html