Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
La doar câteva zile de la adoptarea definitivă a Pactului privind migrația și azilul, negociat vreme de opt ani, 15 state membre UE, cu guverne de diferite culori politice, solicită Comisiei Europene printr-o scrisoare să înăsprească politica de migrație, informează Le Monde.
Scrisoarea nu își propune să desființeze Pactul, ci solicită aplicarea sa cât mai strict. De asemenea, sunt propuse noi modalități de gestionare a fenomenului migrației.
Cine sunt semnatarii scrisorii
Scrisoarea a fost semnată de Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Grecia, Polonia, Olanda, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Cehia, Cipru și Malta.
Franța, Germania, Suedia și Slovacia, care au participat la discuțiile inițiate de guvernul danez, nu au mai semnat, până la urmă, documentul.
Cei 15 fac apel la Comisia Europeană, care va avea altă componență după alegerile europarlamentare din iunie, „să propună noi mijloace și noi soluții pentru prevenirea imigrației ilegale în Europa”.
Semnatarii vor noi politici de gestionare a migrației
Pactul trebuie să armonizeze până în 2026 procedurile de înregistrare, primire și returnare a migranților care nu pot beneficia de azil. Cei 15, însă, vor și alte modalități de gestionare a fenomenului migrației, printre care „parteneriate reciproc avantajoase și durabile cu țări partenere de-a lungul rutelor de migrație”.
Ei propun externatizarea solicitanților de azil către așa-zise țări terțe „sigure”, adică state care respectă drepturile fundamentale ale refugiaților și solicitanților de azil. O lege de acest fel a fost recent adoptată în Regatul Unit. Prin ea, solicitanții de azil sunt transferați în Rwanda.
În ultimii doi ani, Comisia Europeană a semnat acorduri cu Tunisia, Mauritania, Egipt și Liban, iar declarația UE-Turcia din 2016, finanțată cu șase miliarde euro de UE și statele membre, prevedea ca Turcia să păstreze circa trei milioane de refugiați sirieni pe teritoriul ei.
„E important ca statele membre UE să aibă posibilitatea de a transfera solicitanții de azil într-o țară terță sigură”, au insistat semnatarii scrisorii.
UE se baga singura in… probleme
acceptand si incurajand tacit migratia (de cele mai multe ori: ILEGALA).
Iata cum UE face jocul lui Viktor Orban si a altora ca el, care sunt alesi de popoare mai mici ca numar, dar ingrijorate de valurile de imigranti care le pot schimba compozitia etnica, precum in Noua Caledonie in care indigenii au scazut procentual la 40% din populatie.
Solutia pentru a nu mai avea un Orban in Europa este ca Europa sa se protejeze singura si solidar impotriva musafirilor nepoftiti.