Potrivit informațiilor venite din zona devastată de ciclonul Idai, situația s-ar putea agrava, întrucât ploi abundente sunt așteptate și în următoarele zile, avertizează Programul alimentar mondial (UN World Food Programme), care a început deja să trimită ajutoare pentru cei mai bine de jumătate de milion de persoane lovite de dezastru.
Africa trăiește în aceste zile o adevărată tragedie. Reporteri ajunși în zonele calamitate relatează că, săptămâna trecută, ciclonul Idai a măturat pur și simplu o parte a continentului. Potrivit unui bilanț provizoriu, cel puțin 300 de persoane și-au pierdut viața, dar echipele de salvare anticipează un număr cu mult mai mare de morţi, depășind 1.000. Mii de persoane sunt în continuare refugiate pe acoperișurile clădirilor aproape complet sub ape și în copaci. Două țări sunt cel mai grav afectate: Mozambicul și Zimbabwe. În Zimbabwe, unde au fost deja contabilizaţi cel puțin 200 de morți, sunt vizibile numeroase corpuri ce plutesc până în Mozambic, a declarat ministrul July Moyo. Guvernul local dispune de date din care reiese că numărul morților s-ar putea tripla. Idai ar putea fi ciclonul cu efectele cele mai distrugătoare cunoscute vreodată în Africa australă, a declarat ONG-ul Care. «Este vorba de un dezastru major», a spus la rândul său Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru probleme umanitare din Geneva.
O situație ce se poate agrava
Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile locale, o suprafață de circa 100 km este, la ora actuală, totalmente sub apă în centrul Mozambicului. Aproape 350.000 de persoane se află blocate în zona respectivă. Noul dezastru vine după ce și în anul 2000, în lunile februarie-martie, Mozambicul a mai fost lovit de inundații catastrofale soldate cu 800 morți și cel puțin 50.000 rămași fără adăpost. Și în aceste zile situația este critică, existând riscul ca ea să devină și mai gravă din cauza ploilor abundente anunțate pentru perioada următoare. De parcă situația nu era îndeajuns de dramatică, s-a constatat că, în Mozambic, mai multe baraje sunt pe punctul de a ceda furiei apelor, capacitatea lor apropiindu-se rapid de nivelul maxim. Președintele țării, Filipe Nyusi, și-a chemat concetățenii ce locuiesc în apropierea râurilor să părăsească zona pentru a-și salva viața, autoritățile neavând posibilitatea de a preveni catastrofa. În bărci pneumatice și cu elicoptere, echipele umanitare au continuat marți, în Mozambic, să salveze persoane refugiate în copaci și acoperișuri. În copaci, persoanele refugiate sunt nevoite să se lupte cu șerpi, cu insecte și cu animale, a relatat ziariștilor veniți în zona catastrofei Ian Scher, președintele organizației sud-africane Rescue SA, ce participă la operațiunile de salvare de la Beira, al doilea oraș al țării, parțial distrus. «Elicopterele nu sunt suficiente, spune el, salvăm pe cine putem, restul vor pieri… Se impun decizii dificile», a lansat Scher pe un ton dramatic.
Este vorba de un efect al schimbărilor de climă?
În Mozambic, ca și în Zimbabwe, numeroase poduri și drumuri au fost luate de ape, complicând operațiunile de salvare și de evaluare a nevoilor sinistraților. Amnesty International a adresat un apel comunității internaționale să se mobilizeze în fața acestei catastrofe de o amploare inimaginabilă, precum și în fața consecințelor schimbărilor de climă demonstrate încă o dată în Africa australă. În condițiile în care efectele schimbărilor climatice se intensifică, avertizează Amnesty International, ne putem aștepta ca astfel de catastrofe să se producă mult mai frecvent, ceea ce impune adoptarea unor «măsuri ambițioase pentru a lupta împotriva schimbărilor de climă».
FURTUNA 7/16 HRISTOS 7, Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; Furtuna 7/13 HRISTOS 7, TIȘBITUL 13; furtuna 7/12 HRISTOS 7/12; FUR.TU.NA. FUR.NA.-Nufăr, TU-Tișbitul. Nufărul Lui Hristos și Tișbitul. Acestea sunt numerele literelor și laturilor numelor divine împreună cu definiția cerească, prin care furtuna e creată pe Terra și pe celelalte planete din Cosmosul infinit.