– Marii Maeștri ai șahului internațional, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2024, au deschis miercuri, 26 iunie a.c., prima rundă de confruntări a etapei de la București. Printre cei 10 jucători se află și Bogdan Deac (locul 42 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă), unul dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment.
Ceremonia de deschidere a celei de-a doua etape din cele cinci (desfășurate în Europa și SUA) ale circuitului internațional Grand Chess Tour, ediția 2024 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel mondial, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat marți, 25 iunie a.c., la Grand Bucharest Hotel, în prezența a aproximativ 200 de participanți: iubitori ai șahului, sportivi, oficialități și personalități ale vieții publice din România.
Deschiderea primei zile competiționale a avut loc miercuri, 26 iunie, la orele 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută la prima partidă dintre Dommaraju Gukesh și Bogdan Deac de marele fotbalist și ambasador Superbet, Ilie Dumitrescu, prezent la evenimentul de la București. “Ne dorim foarte mult ca echipa națională să câștige în această seară, ar fi extraordinar să terminăm pe primul loc. Multă baftă, hai România! Multă baftă și jucătorilor noștri de șah”, a declarat Ilie Dumitrescu.
Cronica rundei I
Firouzja, Alireza – Caruana, Fabiano 0-1
Fabiano Caruana a adus publicului prima partidă decisă din etapa de la București, învingându-l pe Alireza Firouzja după o partidă ce, după deschidere, se anunța a fi cu șanse mai mari pentru jucătorul francez. Acesta a optat pentru o variantă agresivă din Sistemul Londonez, alegând să joace cu regele în centru pentru a obține un atac periculos pe flancul regelui. Totuși, după patru ore de joc și tensiune la cote maxime, un sacrificiu ambițios de pion din partea adversarului i-a oferit lui Caruana șansa de care avea nevoie și care i-a adus victoria.
Abdusattorov, Nodirbek – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ – ½
Partida dintre Abdusattorov și Praggnanandhaa a fost o clasică spaniolă, varianta „Arhanghelilor”, în care cu siguranță ambii jucători știau multe mutări teoretice și planuri de joc. S-au jucat 64 de mutări și după mai multe tatonări poziționale în jocul de mijloc, poziția s-a simplificat treptat și s-a ajuns într-un final de turnuri cu un pion în plus pentru negru, însă avantajul nu a fost suficient pentru a-i aduce indianului o victorie. Structura pionilor a fost una de remiză teoretică pe care jucătorul uzbek a stăpânit-o perfect și fără emoții.
Vachier-Lagrave, Maxime – Nepomniachtchi, Ian ½ – ½
Partida dintre Vachier și Nepomniachtchi a fost o variantă interesantă din apărarea rusă pe care Nepo a declarat că o cunoștea foarte bine până spre mutarea 22. De4. Se știe că această variantă este una din preferatele fostului challenger la titlul mondial, fiind o „armă” pe care a folosit-o des și în recent încheiatul Turneu al Candidaților. După deschidere, Vachier a ales să pună câteva probleme practice, inclusiv un sacrificiu de nebun pentru trei pioni, determinându-l pe negru să găsească câteva mutări unice pentru a menține echilibrul în poziție. Cu toate acestea, Nepo a demonstrat o bună cunoaștere a pozițiilor și s-a apărat fără greșeală, iar partida s-a încheiat cu o remiză printr-o repetare de mutări.
Gukesh, Dommaraju – Deac, Bogdan 1-0
Reprezentantul României, Bogdan Deac, le-a oferit fanilor emoții la fel de mari ca naționala de fotbal! După deschidere, jucătorul nostru a demonstrat un joc extrem de ambițios și agresiv, ce demonstra clar că își dorește victoria chiar și când îl are în față pe challenger-ul la titlul mondial. După deschidere, Deac a reușit să obțină un avantaj considerabil și să pună presiune pe adversar. Din păcate, după aproape șase ore de joc și o serie de scăpări tactice, Gukesh a reușit să întoarcă partida în favoarea lui și să obțină a doua victorie din această rundă.
Giri, Anish – So, Wesley ½ – ½
Cea mai liniștită dintre partidele primei runde a fost cea dintre Giri Anish și So Wesley. S-a jucat o variantă clasică din deschiderea Catalană, în care albul nu a reușit să își convertească avantajul de spațiu în victorie, negrul prestând un joc la fel de exact și fără greșeală. După 30 de mutări, partida s-a încheiat printr-o repetare amicală de mutări.
Clasamentul după runda I
1-2. Caruana Fabiano
1-2. Gukesh Dommaraju
3-8. Abdusattorov Nodirbek
3-8. Giri Anish
3-8. Nepomniachtchi Ian
3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu
3-8. So Wesley
3-8. Vachier-Lagrave Maxime
9. Deac Bogdan
10. Firouzja Alireza
Rezultate runda I
- Alireza Firouzja – Fabiano Caruana 0-1
- Abdusattorov, Nodirbek – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½-½
- Vachier-Lagrave, Maxime – Nepomniachtchi, Ian ½-½
- Gukesh, Dommaraju – Deac, Bogdan 1-0
- Giri, Anish – So, Wesley ½-½
Programul rundei a II-a
Runda a II-a va începe joi, 27 iunie, la orele 15.00, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între:
- Caruana, Fabiano – So, Wesley
- Deac, Bogdan-Daniel – Giri, Anish
- Nepomniachtchi, Ian – Gukesh, Dommaraju
- Praggnanandhaa, Rameshbabu – Vachier-Lagrave, Maxime
- Firouzja, Alireza – Abdusattorov, Nodirbek
Prima mutare va fi făcută joi de către celebrul sportiv și ambasador Superbet Florin Răducioiu și de către cunoscutul Mare Maestru român Florin Gheorghiu.
Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare
Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete de AICI, pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.
Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.
Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.
Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.