Biroul Național de Statistică a dat luni publicității datele economice înregistrate în prima jumătate a anului. Produsul Intern Brut în primele șase luni a fost de 61.683.6 miliarde de yuani, crescând cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În general, producția este în creștere, cererea continuă să se restabilească și se accelerează dezvoltarea noile forțe de creștere. Economia Chinei are o tendință bună de expansiune.
În contextul în care creșterea economică pe plan mondial slăbește, conflictele geopolitice se accentuează și unele țări occidentale promovează decuplare de China, însă PIB-ul țării a înregistrat un ritm de creștere mai mare decât al SUA, zona euro, Japonia și alte entități economice majore din lume. Se estimează că China va conduce în continuare creșterea economică, fiind o forță motrice și stabilă pentru economia mondială.
China, ca a doua entitate economică din lume, a realizat o creștere economică cu ritm mediu. Deși PIB-ul din trimestrul II a fost relativ scăzut față de cel din trimestrul I, din cauza inundațiilor și altor dezastre naturale, tendința de relansare a economiei Chinei pe termen lung rămâne neschimbată. În trimestrul II, indicii economici, în ansamblu, sunt pozitivi. Indicii economiei reale mențin o creștere rapidă și sectoarele economiei noi sunt în dezvoltare stabilă. Toate acestea arată că econoima Chinei este în îmbunătățire continuă, condițiile favorabile pentru dezvoltare de calitate înaltă fiind mai mare decât cele nefavorabile.
În prima jumătate a anului, totalul vânzărilor cu amănuntul de bunuri de consum din China a crescut cu 3,7% față de anul precedent, iar vânzările cu amănuntul online au crescut cu 9,8% față de anul precedent. Întreprinderile finanțate din străinătate au beneficiat foarte mult. Bayer AG din Germania a declarat că compania a obținut o creștere constantă a profitului prin inovarea digitală și cooperarea cu întreprinderile chineze, o treime din afacerile sale provenind din cooperarea cu platformele chineze de comerț electronic.
De asemenea, dezvoltarea economiei chineze a adus noi oportunități pentru corporațiile multinaționale. În prima jumătate a anului, rata de creștere a valorii adăugate a industriei prelucrătoare cu înaltă tehnologie a fost cu 2,7% mai mare decât cea medie a tuturor ramurilor, în timp ce rata de creștere anuală a investițiilor în ramurile cu înaltă tehnologie este cu 6,7% mai mare decât cea pentru toate industriile. În prima jumătate a anului, exporturile Chinei de automobile, nave, circuite integrate au atins o creștere semnificativă, promovând optimizarea continuă a structurii comerțului exterior.
În același timp, stabilitatea și sustenabilitatea politicilor chineze au creat un spațiu larg de dezvoltare pentru firmele străine, care au o încredere sporită în afacerile lor în China, datorită facilităților oferite de guvern, precum scutirea de vize pentru tot mai multe state, reducerea continuă a listei negative de acces al capitalului străin și îmbunătățirea serviciilor pentru investițiile străine. În prima parte a anului în curs, numărul firmelor noi cu capital străin în China a crescut cu 14,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, capitalul străin folosit de industria manufacturieră high-tech majorându-se cu 2,4 procente în comparație de perioada similară a anului precedent.
Astăzi, a început la Beijing a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). Conducerea partidului va lua noi măsuri de aprofundare cuprinzătoare a reformelor și propulsarea modernizării în stil chinezesc. Comunitatea internațională se așteaptă ca China să ofere lumii „perspectivele cele mai luminoase” și va da companiilor transnaționale noi șanse.
China încă se află într-o etapă cheie de revitalizare, transformare și de upgradare a economiei, necesitând un efort succesiv pentru impulsionarea dezvoltării calitative. Odată cu creșterea productivității de calitate nouă, este foarte posibil că obiectivele Chinei pentru anul 2024 să fie atinse.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV