Organizația Națiunilor Unite a protestat luni, împotriva torturii, pedepselor inumane ori degradante prevăzute de noul cod penal care urmează să intre în vigoare în data de 3 Aprilie în Brunei. Aceste prevederi vizeaza pedepsirea sodomiei, adulterului, relațiilor între persoanele de același sex, violul dar și furtul cu pedeapsa cu moartea.
Brunei își apără totuși dreptul de a ucide oameni cu pietre sau prin biciuire pentru comiterea infracțiunilor prezentate. Legile, ale căror elemente au fost adoptate pentru prima dată în 2014 și care au fost lansate în faze de atunci, vor fi puse în aplicare integral de săptămâna viitoare.
Legea (Sharia), „în afară de incriminarea și descurajarea unor acte împotriva învățăturilor islamului, urmărește, de asemenea, educarea, respectarea și protejarea drepturilor legitime ale tuturor indivizilor, societății sau naționalității oricăror credințe și rase”, a declarat premierul Hassanal Bolkiah.
Unele aspecte ale legilor se vor aplica și non-musulmanilor. Brunei, care învecinează cu două state malaeziene pe insula Borneo, aplică deja învățăturile islamice mai strict decât Malaezia și Indonezia, celelalte țări musulmane majoritare din Asia de sud-est. Vânzarea de alcool este interzisă, la fel și evanghelizarea de către alte religii.
Replica ONU vine din partea înaltului comisar ONU pentru drepturile omului: „Fac apel la guvern să suspende intrarea în vigoare a noului cod penal draconic care, dacă ar fi aplicat, ar marca un regres grav privind protecţia drepturilor omului în Brunei”.
La sfârşitul săptămânii trecute, actorul american George Clooney a făcut apel la boicotarea hotelurilor de lux deţinute de sultanul din Brunei. Duminică, demersul vedetei de la Hollywood a fost susţinut şi de cântăreţul britanic Elton John, care s-a căsătorit în 2014 cu partenerul său, David Furnish. Clooney a indicat nouă hoteluri de cinci stele din Anglia, Franţa, Italia şi California, deţinute de agenţia de investiţii Hassanal Bolkiah, care aparţine sultanului cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.
Aspect deosebit de important, Brunei a semnat, dar nu a și ratificat încă „Convenția împotriva torturii și a altor tratamente crude, inumane sau degradante” și a respins toate recomandările în acest sens în revizuirea drepturilor omului la ONU în 2014.
În conformitate cu legile internaționale privind drepturile omului, pedeapsele corporale sub toate formele sale, cum ar fi pedeapsa cu pietre, amputarea sau biciuirea, constituie tortură interzisă în toate circumstanțele.