Traian Avarvarei (www.b1tv.ro)
Afaceristul rus Pavel Durov, fondatorul și proprietarul aplicației de mesagerie Telegram, ar putea sta încă patru zile în arest, după ce măsura i-a fost prelungită de statul francez cu până la 96 de ore. El a plecat din Rusia după ce a început să aibă probleme cu regimul Putin și acum deține cetățenia mai multor state, inclusiv pe cea franceză.
Durov a fost arestat duminică, după ce a sosit în Franța cu avionul său privat.
Cine e Pavel Durov
Pavel Durov s-a născut în 1984 în Leningrad, dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Italia, unde lucra tatăl său. În 2006, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Skt Petersburg și tot atunci a creat rețeaua de socializare VKontakte.
El s-a declarat oponent al lui Vladimir Putin, iar în 2014, la un an după ce a lansat Telegram, a plecat din Rusia, refuzând să se conformeze cererilor guvernului rus de a închide comunitățile opoziției de pe VKontakte.
Durov s-a mutat în Dubai în 2017 și a devenit cetățean francez în 2021. De asemenea, ar mai avea cetățenia Emiratelor Arabe Unite și al St Kitts și Nevis.
Despre Telegram, aplicația creată de Durov
În 2023, Telegram a depășit 700 de milioane de utilizatori activi lunar, fiind populară mai ales în Rusia și fostele republici sovietice. Forbes estimează averea lui Pavel Durov la 15,5 miliarde de dolari, ceea ce-l face a 120-a cea mai bogată persoană din lume.
Statul rus a început să blocheze aplicația în 2018, după ce aceasta a refuzat să respecte un ordin judecătoresc ce o obliga să acorde serviciilor de securitate acces la mesajele criptate ale utilizatorilor săi. Decizia a declanșat proteste în Moscova.
Numai că popularitatea tot mai mare a Telegram a făcut ca și alte state din Europa, inclusiv Franța, să analizeze mai atent potențialele probleme de securitate ale Telegram.
Ce acuzații i se aduc lui Pavel Durov în Franța
Acum, Pavel Durov e în arest în Franța, mandatul fiind emis pentru mai multe infracțiuni, precum fraudă, trafic de droguri, hărțuire informatică și crimă organizată.
El e acuzat că nu a luat măsuri împotriva utilizării platformei în scopuri penale, având în vedere că mesajele nu se pot modera, dar și că nu a cooperat cu anchetatorii.
„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spui că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile găsite pe acea platformă”, a transmis Telegram.