Sebi Tomescu
În după amiaza zilei de joi, 26 septembrie, orele 17, ”Sala Armelor ” din cadrul Cercului Militar Cluj-Napoca, a fost neâncăpătoare. Scriitori din mai multe județe ale țării și Australia, au venit să participe la activitatea cenaclului literar al Ligii Scriitorilor, condus de scriitoarea profesor Voichița Pălăcean Vereș.
Ședința a fost deschisă de către președinta cenaclului, după care a fost audiat, în atmosferă de respect, imnul Ligii Scriitorilor, compus de dr.Mihai Ganea.
În continuare președinta cenaclului a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, care a deschis aparatul de radio, redănd atmosfera de sărbătoare și respect pentru Limba Română. Moment petrecut la Montreal cu ocazia sărbătoririi |Zilei Limbii Române, din 31 august. Manifestare organizată de scriitorii Mihaela CD și Jonny Ciacloș Deak. În cadrul acestei mari sărbători domnul consul al României Marius Miclea a înmânat medalia”Virtutea Literară ”, oferită de Al.Florin Țene, din partea Ligii Scriitorilor, semn de prețuire pentru activitatea acestor scriitori români și manegeri culturali din Canada pentru întreaga activitate de promovare a culturii române pe meridianele lumii.
Un moment important a fost când a intrat în sală noul primar ales al municipului Drăgășani, orașul natal al lui Al.Floorin Țene, inginerul Costinel Stoica și soția, făcând ca prezența dumnelui,să fie o bucurie pentru participanții la ședință.
În aplauzele celor prezenți primarul municipiului Drăgășani a fost invitat de către Al.Florin Țene, să ia loc în prezidiu.
Ședința a continuat cu prezentarea cărților primite:”Poeme cifrate ” de George Roca din Australia, ”La borna 80 ” de Vasile B.Gădălin, ”Limba română și România-cultură, istorie și tradiții ”manual realizat de prof. Smaranda Cazan-Livescu, președintele fondator UNIFERO inc.” De vorbă cu stelele” și ”Căutând insula fericirii ” de George Roca ”,Nicolae( Nicolas) Dima în dialog cu Dana Opriță-La cumpăna milenilor ”Românii și România între Pământ și Cer ” de Nicolae Nicholas Dima,”Muguri de chihlimbar ” de Ioan Avram, ”Maratonul vieții ” de Nicholoas Dima, ”Teatru ” de al.Florin Țene și ”Avram Iancu ” de dr.Ionuț Țene cu o prefață de academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. ” Despre această carte a mai vorbit scriitoarea profesor Voichița Pălăcea Vereș, care a subliniat că este un volum amplu, bine documentat despre avocatul și apărătorul moților Au mai fost prezentate revistele:”Scurt circuit oltean” editată de filiala Ligii Scriitorilor Olt, condusă de prof, Ștefania Marineanu, și revista ”Dobrogea culturală ” editată de filiala Ligii Scriitorilor din Dobrgea, condusă de Vasilica Mitrea.A mai fost prezentată revista internațională”Cervantes”, care la nominalizat pe Al.Florin Țene ca fiind scriitorul anului 2024.
În continuare au fost înmânate diplomele și cărțile oferite de Asociația Ștefan Petică lui Ioan Romeo Roșiianu, Luci Elena Locusteanu, Oancă Aurelia, Vasile Dan Marchiși și Titina Nica Țene.
Medalionul poetic dedicat poetei Daniela Vasiloschi a fost un moment vibrant. Al.Florin Țene a vostbit despre poetă, spunând că”Daniela Vasiloschi este un liric al mișcărilor fundamentale ale interiorității, un hesiod visând la zeița Gustave Moreau povestindu-i pasaje din”Teogonia ”.Poeta e când lentă când furtunoasă, ritual și stihnic, are furii dar și calm chinezesc din stirpa confucionistă.Mâna poetei e blajină ca a femeii din mitologia greacă… ” După prezentarea aplaudată de cei prezenți, Daniela Vasiloschi a susținut un moment poeti din creațiile domniei sale.
În continuare poetul Vasile Dan Marchiș a prezentat interesanta și bogata revistă pe care o editează”Sintagme codrene ”, unde sunt publicați mulți membrii ai Ligii Scriitorilor. Tot în acest context poetul a prezentat volumul de versuri.
Un moment interesant și cu mult spirit intelectual a fost când scriitorul George Roca, din Australia, a vorbit despre cartea”De vorbă cu stelele ”, subliniind opera și personalitatea talentatului scriitor Al.Florin Țene, după care a susținut un moment poetic din creația sa, foarte mult aplaudat și gustat de publicul prezent.
O deosebită prezentare a făcut-o scriitoarea profesor Virginia Paraschiv din Baia Mare a cărților ”Maratonul vieții ” de Nicholas Dima, ”La cumpăna mileniilor- între un trecut pierdut, un prezent seismic și un viitor incert ” de Nicolae ( Nicolas) Dima în dialog cu Dana Opriță. După care dr.Mihai Ganea a citit un interesant fragment de roman, lansând și sidiul de muzică imersivă, compoziție și interpret Mihai Ganea.Acest moment de înaltă vibrație spirituală și intelectuală a răspândit emoție auditoriului.
A mai citit poezii Vasile B.Gădălin, iar Gavril Moia a vorbit despre George Roca, Daniela Vasiloschi și primarul costinel stoica, făcând aluzie la bunul vin de Drăgășani..
Spre sfârșitul ședinței ne-am despărți de primarul ales al municipiului Drăgășani, domnul inginer Costinel Stoica și de distinsa soție, încărcat cu multe cărți, dar și cu sufletul bogat spiritualicește și mândrie că un drăgășenean, trăitor în Cluj, duce pe meridianele lumii lumina culturii cu origini de sub umbra ” Dealului Viilor.”
Cenaclul acesta, al Ligii Scriitorilor, dar și cel de la centrul pentru vârstnici nr. 2, intitulat ”Al.Florin Țene” au devenit adevărate școli de literatură și creație, nu numai în Transilvania, dar și pentru scriitori români de pe alte meridian.
Viitoarea ședință va avea loc joi, 24 octombrie, ora 17.