Maria CERNĂTESCU (gds.ro)
Una dintre cele mai mari societăți din Craiova, în fapt cea care produce căldura craiovenilor este pe lista neagră a Comisiei Europene și din a cărei cauză aceasta suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR. Cauza, un întreg lanț de conflicte de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii unor companii de stat din energie, între care și Electrocentrale Craiova. Societatea are probleme financiare.
Comisia a analizat 17 companii de stat, dintre care 14 companii principale, plus alte două trasferate al AAAS și una care fuzionează cu altă companie de stat.
Între acestea și Electrocentrale Craiova, unde trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare au fost, de asemenea, candidați în procedura de selecție și au fost în cele din urmă numiți din nou în consiliul de administrație. Totodată, comisia a constatat că la SE Craiova sistemul de remunerare nu se bazează pe performanță. Nu au fost furnizat actele adiționale semnate la mandatele noilor membri ai consiliului de administrație, care stabilesc indicatorii de performanță cheie.
Comisia mai susține că nu s-a demonstrat că membrii consiliilor de administrație și de supraveghere pentru toate cele 17 întreprinderi naționale de stat aflate în subordinea Ministerului Energiei, între care și SE Craiova, au un mandat de patru ani, astfel cum prevede jalonul.
Astfel, Comisia consideră că au fost identificate conflicte de interese atât existente, cât și potențiale, dar și influențe politice și ierarhice nejustificate în procedurile de selecție a membrilor consiliului de administrație pentru 8 din cele 17 societăți de stat, respective: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz,Oil Terminal, CONPET, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și Midia Green Energy.
În plus, pentru o societate de stat, respectiv CNCIR, selecția și numirea consiliului de administrație au fost efectuate înainte de 1 februarie 2020, iar pentru o altă societate de stat, respectiv SAPE, nu există în prezent un consiliu de administrație complet. În plus, pentru trei întreprinderi de stat (Eurotest, Radioactiv Mineral Magurele și ICSITPML) nu s-a efectuat nici selecția, nici numirea consiliului de administrație. Comisia a decis, astfel, să suspende o plată de peste 300 de milioane de euro pentru acest jalon.
Administratori numiţi de partid
Societatea a fost condusă încă de la înființare de către Gabriela Andreea Nica, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație. Aceasta vine din administrația centrală, neavând studii economice sau cinci ani experiență în domeniul economic, așa cum solicita ministerul. De la Electrocentrale Craiova, a încasa o indemnizaţie de 138.000 de lei, bani la care se adaugă și indemnizațiile de administrator în două institute de cercetare, unul inginerie electrică și altul pentru sudură și încercări de materiale. Nica și-a început cariera ca profesoară de limba engleză la o școală din Bucureşti, însă după trei ani s-a angajat consilier parlamentar la Camera Deputaților (Comisia pentru învățământ), iar apoi la Senat, la Comisia pentru egalitate de șanse. După 14 ani în aceste funcții a trecut la Ministerul Muncii, unde ajunge secretar general adjunct, funcție în care stă până în 2019. În perioada fostei coaliții de guvernare revine consilier în Senat, de această dată la Comisia pentru ape, păduri și pescuit, iar din 2022 revine în minister.
Trebuie menționat că în primii șase ani din cariera de consilier parlamentar, între 2003 și 2009, își completează studiile cu postuniversitarele de la Colegiul Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român.
Vicepreşedintele CA-ului de la SE Craiova a fost în 2022, când s-a înfiinţat societatea, Dumitru Cosmin Durle, administrator public la CJ Dolj și fost candidat la Camera Deputaților din partea PSD în anul 2020.
Ceilalţi membri în CA au fost şi ei numiţi politic. Este vorba despre Mihai Soare, care din 2021 este și consilier juridic la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, din Craiova. Anterior, între 2020 și 2021 a fost președintele Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Un al membru în consiliu SE este Dorin Constantin Mărgărit, și el consilier județean și vicepreședinte al PNL Dolj. În anul 2009 este ales consilier local la Craiova, an în care este numit și director al Casei de Cultură a Studenților din Craiova. Din 2012 până în prezent, ocupă funcția de consilier județean.
De cealaltă parte, conducerea executivă a societăţii este asigurată de Lorena Voican, care a demisionat la 1 iulie 2024 de la conducerea SC Termo Urban. În noua funcție aceasta are un salariu anual de 350.000 lei.
Electrocentrale, probleme financiare
Pe 16 octombrie 2024 a fost aprobat, bugetul pe anul în curs al societăţii care furnizează apă caldă și căldură Craiovei. Acesta va fi de 608 milioane lei, în scădere cu 30% față de anul 2023, când SE Craiova avea venituri totale de 937 milioane. Drept urmare, pentru anul 2024 sunt prognozate pierderi de aproape 355 milioane lei, asta deși în ultimii doi ani compania a avut un buget de investiții de peste 250 milioane lei.
Într-adevăr în primul an, societatea a obținut un profit de 3,5 milioane însă scumpirile materiilor prime a dat peste cap activitatea companiei. În septembrie, SE a solicitat Complexului Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova SA să-i împrumute un milion de certificate de CO2, pentru că nu are 70 de milioane de euro să le achiziționeze de pe piața de profil. Electrocentrale Craiova trebuie să își cumpere certificatele de carbon, altfel nu mai poate funcționa, nu mai poate furniza apă caldă și căldură în Craiova.