(de MC)
Gardienii revoluției islamice din Iran au fost incluși pe lista organizațiilor teroriste în ciuda faptului că aceștia fac parte din armata iraniană. Este deci pentru prima oară când americanii vizează, printr-o astfel de măsură, o entitate guvernamentală.
Iranul a reacționat imediat, calificând, la rândul său, forțele americane din regiune drept «teroriste», ceea ce, spun analiști politici nu doar din regiune, determină o creștere a riscului incidentelor armate între cele două țări, cu impact imprevizibil în întreaga zonă.
«Gardienii revoluției islamice pun în aplicare campania teroristă mondială a guvernului iranian… A face afaceri cu Gardienii revoluției islamice înseamnă să finanţezi terorismul», se spune în comunicatul Casei Albe care a anunțat noua decizie americană privitoare la Iran. În conferința sa de presă de luni, secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut tuturor întreprinderilor și băncilor din întreaga lume să rupă orice legătură financiară cu această entitate a armatei iraniene. El i-a calificat pe responsabilii regimului de la Teheran drept mafioți, «implicați direct în terorism ». Concret, în virtutea acestei măsuri americane, orice sprijin material acordat Gardienilor revoluției este considerat «crimă federală», pentru care poți fi pedepsit cu până la 20 de ani închisoare. Reamintim că pe «lista neagră» americană figurează 67 de organizații calificate drept teroriste, dar este pentru prima oară când ea include un corp militar străin. Departamentul de Stat american consideră decizia Casei Albe drept o «etapă decisivă» în campania de presiuni dure a Statelor Unite împotriva regimului iranian.
Riposta Teheranului…
…a intervenit imediat după comunicatul Casei Albe. Consiliul suprem pentru securitatea națională, care include toți înalții lideri politici și militari ai țării, a calificat Statele Unite drept « susținătoare ale terorismului». El a declarat de asemenea comandamentul militar american din regiune, CENTCOM, precum și toate forțele având legături cu acest comandament drept «elemente teroriste». CENTCOM include forțele americane staționate în Golful Persic, în Orientul Mijlociu, dar și cele din Afganistan și Asia Centrală. În aceste condiții, spun cu îngrijorare analiști politici bine informați din zonă, măsurile luate atât la Washington cât și la Teheran măresc riscul unor confruntări directe între Iran și Statele Unite, în special în Golful Persic. Situația în teren este următoarea: Gardienii revoluției controlează strâmtoarea Ormuz și toate navele, în special militare, care intră în Golful Persic. Decizia americană va întări și mai mult autoritatea Gardienilor revoluției pe eșichierul politic iranian, controlând deja o bună parte a economiei țării.