Nouă dintre liderii Mișcării Pro-democrație din Hong Kong au fost găsiți vinovați pentru organizarea protestelor din 2014 cunoscute drept „umbrella movement”. Autoritățile sunt îngrijorate de tulburările produse în rândul populației, privitoare la drepturile civile din regiune după verdictul împotriva militanților.
Cei nouă inculpați beneficiază de un sprijin activ venit din partea suporterilor în rândul cărora se regăsesc un profesor de drept, doi parlamentari și doi studenți, foști activiști. Susținerea acestora pentru cei găsiți vinovați critică verdictul pronunțat de judecător, pe care l-au asemănat cu un catalizator pentru slăbirea libertăților politice în fosta colonie britanică.
Trei dintre cei 3 pârâți acuzați pentru rolul activ pe care l-ar fi jucat în organizarea și mobilizarea suporterilor în timpul protestelor din 2014, respectiv: Benny Tai, 54 ani; Chan Kin-man, 60 ani; și pastorul retras Chu Yiu-ming, 75, au fost găsiți vinovați de a fi conspirat pentru a comite tulburări ale ordinii publice, informează Reuters.
Primul dintre aceștia, Chan, a comunicat, cu vocea tuturor, faptul că își doresc să continue lupta pentru obținerea unui proces democrațic complet: „Motivul pentru care am comis neascultarea civilă este acela că ne dorim dreptate pentru poporul din Hong Kong”. În pofida verdictului, „sufletul său este neatins”. „Încă mai cred în puterea iubirii și a păcii”, a declarat Chan publicației locale de știri Hong Kong Free Press. „Și nu am niciun regret pentru ceea ce am făcut.”
Joshua Wong, liderul protestului studențesc care a devenit fața mișcării și care a fost condamnat la șase luni de închisoare în 2017, a declarat pentru TIME că verdictul indică intoleranța Chinei la provocarea democratică. „Aceasta arată că, indiferent de vârstă, dacă activiștii sunt tineri sau lideri mai în vârstă ca cei condamnați astăzi, guvernul chinez dorește să îi vizeze pe toți”, a mai susținut acesta.
În cei aproape cinci ani de la proteste, atât activiștii, diplomații, liderii de afaceri și alte persoane publice, și-au exprimat profunda îngrijorare în legătura cu înăsprirea politicilor Beijingului asupra libertăților orașului.
Câteva dintre consecințele directe care au avut reverberații asupra susținătorilor au fost izgonirea parlamentarilor pro-democrație din legislatură, interzicerea unui partid „pro-independenţă”.De asemenea, un editor senior Financial Times a fost expulzat efectiv din oraș după ce a găzduit o discuție cu un activist în favoarea independenței.
Curtea a spus că este „naiv să sugereze că o concesie de introducere a formei votului universal ar putea fi făcută de guvern peste noapte cu un clic pe degete”. Raportul de judecată de 268 de pagini a spus că este „la fel de naiv este să sugerezi că un protest în masă a zeci de mii de oameni ar putea fi dispersat peste noapte, chiar dacă un răspuns pozitiv urma să vină de la autorități”.