Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat joi că economia globală este în pericol să rămână blocată pe o cale de creștere scăzută și îndatorare mare, îndemnând factorii de decizie să acționeze în privința datoriilor și să efectueze reforme în favoarea creșterii, potrivit Xinhua.
Avertisment de la vârful FMI
„Economia globală este în pericol să rămână blocată pe o cale de îndatorare cu o creștere scăzută, ceea ce înseamnă venituri mai mici și mai puține locuri de muncă. Înseamnă, de asemenea, venituri mai mici ale guvernului, deci mai puține investiții pentru a sprijini familiile și a lupta împotriva provocărilor pe termen lung precum schimbările climatice. ”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la o conferință de presă în timpul reuniunilor anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale din 2024.
În primul rând, Georgieva a cerut factorilor de decizie să se asigure că inflația revine la ținta peste tot, menționând că trucul acum pentru băncile centrale este să „termine treaba inflației fără a deteriora în mod inutil piața muncii”.
În al doilea rând, „acum este momentul să acţionăm asupra datoriilor şi deficitelor după ani de sprijin fiscal atât de necesar ca răspunsuri. Acum este momentul să reconstruim rezervele fiscale în majoritatea ţărilor. Acest lucru se poate face treptat, dar trebuie să înceapă acum”, a continuat ea.
În al treilea rând și cel mai important, a spus ea, este esențial ca țările să efectueze reforme în favoarea creșterii, de la reducerea birocrației până la îmbunătățirea guvernanței, menționând că analiza FMI arată că aceste reforme pot crește producția cu 8% în patru ani în țările în curs de dezvoltare.
În cel mai recent World Economic Outlook (WEO) publicat marți, FMI și-a menținut prognoza de creștere globală în 2024 la 3,2%, în concordanță cu proiecția sa din iulie. Perspectivele de creștere pentru cinci ani de acum rămân slabe, la 3,1 la sută, cea mai scăzută din ultimele decenii.
Se estimează că economiile avansate vor crește cu 1,8% în acest an, în timp ce economiile de piețe emergente și în curs de dezvoltare vor crește cu 4,2%. Economia chineză este pe cale să crească cu 4,8%, potrivit proiecției.
Ca răspuns la o întrebare din partea Xinhua, Georgieva a declarat, în cadrul conferinței de presă, că FMI va trebui să evalueze cu atenție măsurile anunțate recent de autoritățile chineze pentru a putea determina exact care este impactul probabil, menționând totodată că „există măsuri care merg în direcția corectă.”
Șeful FMI a remarcat că, de ceva timp, China se confruntă cu o bifurcație în drum: continuarea politicilor de creștere conduse de export sau stimularea consumului intern și mutarea motorului de creștere către consumatorul chinez. „Suntem de părere că, pe măsură ce economia chineză a crescut atât de mare, acesta din urmă, consumul intern, este sursa sigură de creștere”, a spus ea.
Pe termen scurt, un mare obstacol în calea încrederii consumatorilor este sectorul imobiliar și o acțiune decisivă de rezolvat care ar contribui la creșterea încrederii consumatorilor, a spus ea.
Privind în perspectivă, „având o reformă a asigurărilor sociale și a pensiilor care să le dea oamenilor încredere că nu trebuie să economisească excesiv, se pot baza pe sistem, asta ar însemna că cheltuiesc mai mult”, a continuat ea.