Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului împreună cu Virgiliu Daniel Nanu, Președintele Consiliului Județean Prahova, Mihai Polițeanu, Primarul Ploieștiului, George Constantin Brezoi, Directorul General al Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism Ploiești, Alin Diniță, Rectorul Universității Petrol-Gaze (UPG) din Ploiești și Franck Neel, Președintele Federația Patronală a Petrolului și Gazelor (FPPG) au semnat în data de 15.11.2024, la sediul Universității Petrol-Gaze din Ploiești acordul de constituire a Energy Technology Innovation Cluster (ETI – CLUSTER). Misiunea clusterului este de a conecta reprezentanții mediului economic cu organizații de suport, de cercetare, universități și administrația publică, în scopul de a consolida cooperarea, în vederea stimulării inovării, și răspândirea cunoștințelor în domeniul biomasei.
„Consider că acest cluster poate fi unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ploieștiului și cu ajutorul său putem deveni chiar lideri regionali ai cercetării și inovării, în contextul prevederilor Net-Zero Industry Act (NZIA) cu privire la creșterea competitivității industriale și a tehnologiilor prin utilizarea energiei curate. Cum facem acest lucru, cum creștem competitivitatea industriei energofage utilizând energie curată? În fapt la această întrebare sunt astăzi provocați să răspundă actori ai mediului academic, ai mediului privat și ai administrației publice prin intermediul acestei noi forme de colaborare. Răspunsul în mod cert implică un pachet complex de măsuri, de reglementări și scheme de ajutor de stat și cine altcineva ar putea mai bine decât Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești să conducă cercetarea și pionieratul în domeniu.”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.
De asemenea, ministrul a precizat că acesta este un prim pas iar evoluția viitoare trebuie să implice extinderea cluster-ului astfel încât să cuprindă și reprezentanți din industria cimentului, a sticlei și a îngrășămintelor chimice. România, prin resursele sale din Marea Neagră, prin capacitatea de a produce energie ieftină, prin specialiștii săi și instituțiile cu tradiție de cercetare în energie și petrol are o șansă unică pentru a inova și a deveni una dintre cele mai competitive țări din Uniunea Europeană. Totodată, ministrul a subliniat că implicarea mediului academic este esențială pentru că aceasta va asigura capitalul uman bine pregătit, esențial pentru demarare de proiecte și dezvoltarea de noi tehnologii.
Memorandumul de înțelegere semnat are ca obiective principale stimularea dezvoltării economice locale prin consolidarea colaborării între instituțiile semnatare și atragerea de noi investiții strategice, facilitarea accesului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) la finanțare și resurse destinate inovării energetice și promovarea unui brand comun pentru Clusterul de Inovare în Tehnologia Energetică (ETI), care va susține creșterea vizibilității internaționale a regiunii și atragerea de parteneri strategici în domeniul energiei.
Clusterul va acționa ca un punct central de colaborare și va facilita accesul la finanțări pentru proiecte de cercetare și dezvoltare.
La evenimentul de semnare a memorandumului au participat și alți reprezentanți ai mediului academic din țară, printre care: reprezentanți de la Universitatea din Petroșani, Universitatea Constantin Brâncuși din Târgul Jiu, Universitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.