Pe 15 noiembrie 2024, a fost organizat „Forumul Academic – 75 de ani de relații diplomatice China-România” la Academia Română. Co-organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze în România și de Academia Română, forumul s-a bucurat de participarea experților și academicienilor din cadrul Academiei Chineze de Științe, Academiei Chineze de Științe Sociale, Alianței Organizațiilor Internaționale de Știință pentru Regiunile Belt and Road (ANSO) și, de asemenea, din cadrul Academiei Române.
Domnul Han Chunlin, Ambasador al Republicii Populare Chineze în România, a ținut un discurs în deschiderea forumului. Acesta a punctat faptul că, de-a lungul ultimilor 75 de ani, indiferent de schimbările din mediul internațional, prietenia tradițională dintre China și România a depășit provocări, trecând testul timpului. În ceea ce privește relațiile bilaterale dintre cele două țări, colaborarea în domeniul inovației științifico-tehnologice reprezintă o componentă esențială. Instituțiile de cercetare ale ambelor țări se bucură de o cooperare strânsă, lucru care facilitează schimburile între oamenii de știință și care promovează învățarea reciprocă atât în științele naturale, cât și în cele sociale.
Domnul Ambasador a subliniat faptul că țara sa acordă o importanță semnificativă inovației științifico-tehnologice, având parte de un progres remarcabil nu numai în materie de progres tehnologic, cât și în construirea unei rețele globale de inovare. În ultimii ani, China a propus o serie de inițiative și planuri, precum „Inițiativa de Cooperare Internațională în Știință și Tehnologie”, „Inițiativa Globală pentru Guvernanța Inteligenței Artificiale” și „Planul de Acțiune în Dezvoltarea Capacității Inteligenței Artificiale pentru Bunăstarea Tuturor”, ceea ce a oferit bunuri publice pentru guvernanța globală științifico-tehnologică.
Întrucât provocări majore precum schimbările climatice, securitatea alimentară, criza energetică și guvernanța tehnologică distructivă continuă să apară, comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună mai mult ca niciodată pentru a explora soluții prin intermediul cooperării științifico-tehnologice. Domnul Ambasador face apel către China și România pentru a colabora în scopul consolidării relațiilor în cercetarea de bază, tehnologii emergente și alte domenii asemănătoare, pentru a consolida împreună inovația deschisă, astfel încât să insufle un nou imbold în Inițiativa Belt and Road și să contribuie la construirea unei comunități umane cu viitor împărtășit.
La forum, șase academicieni remarcabili din China și România au ținut discursuri importante pe teme precum inteligența artificială, schimbările climatice și schimburile culturale dintre China și Occident. Academicianul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, Dr. Gai Hongbo, consilier al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România și alți peste o sută de invitați din diverse instituții de cercetare au participat la forum.