Violoncelul a strălucit în toată splendoarea sa, joi seara, la concertul unuia dintre cele mai cunoscute ansambluri de cameră românești, Violoncellissimo, susținut în splendida clădire a Operei Naționale a Chinei din Beijing, impunătoare prin arhitectură și eleganță. Artiștii, cu vocație și talent categorice, au dăruit publicului frumusețe sonoră și vizuală, emoții puternice și trăiri neasemuite.
În fața unei săli arhipline, frumos iluminate, ansamblul Violoncellissimo, format din cei mai buni violonceliști tineri din țară, la inițiativa și sub bagheta renumitului violoncelist Marin Cazacu, directorul general al Filarmonicii “George Enescu” și Profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, au spus, prin muzică, o poveste despre violoncel, prietenie și speranță. Evenimentul, intitulat De la clasic la contemporan, a fost organizat de Ambasada României în China și Institutul Cultural Român de la Beijing și a marcat o dublă aniversare: Ziua Națională a României și împlinirea a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice România-China.
Scufundându-se plăcut în sunetele violoncelului, pianului și tobei, care s-au contopit atât de armonios, invitații chinezi, români și străini au străbătut peisaje, tărâmuri și culturi, au depășit limitele și granițele timpului și spațiului și au redescoperit cât de frumos este să-ți exprimi sentimentele și experiențele prin muzică, această artă care hrănește și transformă spiritul și sufletul. De la muzica clasică la hituri contemporane, piesele emblematice și de referință din repertoriu au fost adaptate special pentru ansamblul de violoncele, oferind publicului o perspectivă nouă asupra unor lucrări celebre.
Unul dintre momentele de atracție ale serii a fost interpretarea celebrei “Bohemian Rhapsody” a trupei Queen, într-un aranjament inedit care a demonstrat capacitatea violoncelului de a reda complexitatea acestei capodopere rock. Totodată, publicul a avut ocazia să asculte teme muzicale moderne precum coloana sonoră din “Game of Thrones”, dar și compoziții originale românești, între care ”Tribute to Mozart” de Radu Sinaci. Nu a lipsit nici folclorul românesc, precum Suită folclorică românească în aranjamentul lui Radu Sinaci, Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu și altele, un repertoriu divers și spectaculos. Timp de aproape două ore, publicul a vibrat la unison la personalitatea violoncelului și talentul artiștilor, prin multiplele lor moduri de exprimare, când strălucitor, virtuoz și plin de energie, când meditativ și poetic și care i-a răsplătit cu aplauze furtunoase.