Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Majoritatea britanicilor care au votat pentru părăsirea UE ar accepta acum o revenire la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu transeuropean care a constatat, de asemenea, o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Marea Britanie, potrivit The Guardian.
59% dintre votanții vehemenți ai Brexit-ului au declarat că, în schimbul accesului la piața unică UE, ar accepta acum libera circulație
Invazia Ucrainei de către Rusia și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA au „schimbat fundamental contextul” relațiilor UE-Marea Britanie, se arată în raportul grupului de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).
„Există un consens remarcabil de ambele părți ale Canalului că este timpul potrivit pentru o reevaluare a relațiilor UE-Marea Britanie”, a concluzionat studiul, relațiile mai strânse fiind opțiunea cea mai populară în fiecare țară chestionată – iar opinia publică cu privire la această problemă e alta decât poziţiile guvernamentale.
Pe baza sondajelor în rândul a peste 9.000 de persoane din Regatul Unit și din cele mai populate cinci țări ale UE – Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia – în săptămânile de după victoria electorală a lui Trump din noiembrie, studiul ECFR a constatat că cel mai puternic entuziasm pentru reînnoirea legăturilor a fost în Marea Britanie.
Poate cea mai frapantă constatare a fost că 54% dintre britanicii care au votat ieșirea din UE, inclusiv 59% dintre alegătorii foarte vehemenți, au declarat că în schimbul accesului la piața unică UE, ar accepta acum libera circulație deplină pentru cetățenii UE și Marea Britanie de a călători, a trăi și a lucra peste granițe.
Acest lucru s-ar putea datora și faptului că creșterea migrației nete în Marea Britanie după 2016 înseamnă că Brexitul nu mai e văzut de susținătorii săi drept răspunsul privind imigrația, sugerează raportul.
Jumătate dintre britanici vor o implicare mai mare în relațiile cu UE
Dintre toți alegătorii din Regatul Unit, 68% dintre respondenți ar susține acum libera circulație în schimbul accesului la piața unică.
Având în vedere circumstanțele globale de astăzi, se spune în raport, Regatul Unit și UE ar trebui să „facă mai multe și mai rapid” pentru restabilirea legăturilor.
Raportul mai remarca: „UE și Regatul Unit sunt ambele foarte vulnerabile la evenimentele globale, iar resetarea relațiilor este cel mai eficient mod de a face ambele părți mai puternice”.
Printre alegătorii britanici, există un sprijin clar pentru o relație mai strânsă cu UE, 55% spunând că ar sprijini legături mai strânse cu blocul, în timp ce 10% preferă legături mai îndepărtate și 22% doresc să le păstreze așa cum sunt acum.
Această convingere a fost împărtășită de mulți susținători conservatori, în special în ceea ce privește migrația și securitatea.
În UE, pluralitățile din fiecare țară intervievată au fost de acord: 45% dintre germani au spus că doresc relații mai strânse cu Marea Britanie, precum și 44% dintre polonezi, 41% dintre spanioli, 40% dintre italieni și 34% dintre francezi.
Raportul a constatat că aproximativ jumătate dintre britanici consideră că o implicare mai mare în relațiile cu UE este cea mai bună modalitate de a susține economia Regatului Unit (50%), de a consolida securitatea (53%), de a gestiona eficient migrația (58%), de a aborda schimbările climatice (48%), permite Ucrainei să facă față Rusiei (48%) și Marii Britanii să facă față SUA (46%) și Chinei (49%).