Următorul val de suprataxe vamale americane ar putea avea efecte de-a dreptul imprevizibile atât pentru China, cât și pentru Statele Unite. În ceea ce privește China, semnalează corespondentul la New York al ziarului «Les Echos», unele întreprinderi din America se gândesc să-și deplaseze producția.
Războiul comercial între China și Statele Unite, spun analiști economici newyorkezi citați de corespondentul ziarului «Les Echos», trece «pe un nou palier». Washingtonul se pregătește de o nouă ofensivă care ar putea avea repercusiuni grave asupra propriilor consumatori. Așa cum amenință de mai multe luni președintele Trump, reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer, a anunțat deja lansarea consultărilor vizând majorarea taxelor vamale până la 25% la mărfuri provenite din China în valoare de aproape 300 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă cvasitotalitatea importurilor anuale din China ce ajung la 540 miliarde dolari. Angrenajul pare, însă, să nu mai aibă sfârșit. La fiecare majorare a taxelor vamale americane, răspunsul Beijingului intervine imediat, neacceptând să-i fie încălcate interesele, și consecințele sunt, în mod firesc, suportate de ambele părți.
Dezinteresul președintelui Trump
Este evident faptul că întreprinderile vor transfera majorarea taxelor vamale asupra prețurilor. «Asistăm la o automutilare ce va fi catastrofală pentru economia țării noastre», a declarat Rick Helfenbein, patron al American Apparel & Footwear Association, ce reprezintă circa 1.000 de mărci de confecții. Antrenând tot mai multe bunuri de consum în războiul comercial, a afirmat patronul mai sus menționat, președintele Trump a demonstrat că nu se gândește la efectele majorării taxelor vamale asupra familiilor americane sau la pericolul pentru milioane de locuri de muncă americane…». Un calcul făcut de Asociația condusă de Rick Helfenbein, pentru a exemplifica cu propriul domeniu de activitate efectele războiului comercial, arată că, în urma aplicării noilor taxe vamale, costul anual pentru o familie de patru persoane va ajunge la 2.300 dolari, din care 500 dolari pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Unele întreprinderi care au anticipat această bătălie dintre Beijing și Washington au migrat o parte din producție din China către Vietnam sau Taiwan, pentru a evita tarifele vamale americane aplicate mărfurilor provenite din China.
Excepții
În vederea aplicării noilor măsuri, Washingtonul va declanșa o perioadă de așa-zisă «concertare», ce va dura până la 17 iunie. S-a mai spus și se pare că opinia generală este că anunțul privind iminenta aplicare a noilor suprataxe ce pot afecta întreg ansamblul importurilor din China este o manieră de a exercita presiuni asupra președintelui Xi Jinping în perspectiva unei posibile întâlniri cu Donald Trump în marja summitului G20 din Japonia, de la sfârșitul lunii iunie. S-a aflat că, în perioada «concertării», unele întreprinderi pot solicita excepții. Este, spre exemplu, cazul firmei Apple care își produce o mare parte din iPhone-uri în China. Principalul său furnizor, Foxcom, primul angajator privat în China, ar intenționa să-și deplaseze o parte din producție în India sau Vietnam.
O altă consecință a războiului comercial: investițiile chineze în America au scăzut cu 80%
Cu doar 5,6 miliarde de dolari în 2018, investiţiile chineze au ajuns la cel mai scăzut nivel cunoscut vreodată din 2012, informează Comitetul național pentru relațiile dintre China și Statele Unite. În anul record 2016, ele ajunseseră la 46,5 miliarde de dolari. Cauza invocată este războiul comercial, dar nu este singura. Beijingul a incitat, și el, unele conglomerate ale sale să stopeze investițiile în America din motive de sănătate financiară. Scăderea operațiunilor de achiziții sau reducerea numărului de noi implantații nu puteau să nu ducă la un astfel de rezultat. Potrivit datelor furnizate de NCUSCR (Comitetul național pentru relațiile dintre China și Statele Unite), în 1980, investițiile chineze în Statele Unite s-au diminuat cu 80%, după ce în 2017 scăzuseră cu 37%.