La închirierea sau vânzarea unei locuinţe, între toate documentele necesare încheierii unui contract de vânzare-cumpărare este nevoie şi de un certificat energetic. Obţinerea acestui document trebuie să se facă de către proprietar. Potrivit legii, certificatul de performanţă energetică este un document obligatoriu, contractele de vânzare-cumpărare încheiate în lipsa acestui document sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate în instanţă.
Ce este certificatul energetic și cine îl emite?
Cei care nu au mai avut până acum nevoie de acest document trebuie să ştie că acesta este un act eliberat de un auditor energetic atestat în care este calculată eficiența energetică a unei locuinţei.
Calculul este făcut de auditor în baza unei metodologii specifice, avându-se în vedere numeroase criterii, ce vor fi descrise mai jos.
Practic, auditorul va calcula energia anuală consumată pentru încălzire, apă caldă de consum, iluminat, ventilare şi climatizare, urmând ca apoi să facă o medie şi să ofere locuinţei în ansamblu o notă energetică, dar şi încadrarea într-o clasă energetică.
Nota energetică va fi o valoare din intervalul 1-100, o valoare mai mare însemnând o eficienţă energetică mai mare.
Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, în funcţie de eficiență, clasa A cuprinde locuinţele cu cea mai crescută eficiență energetică, în vreme ce în clasă G sunt cuprinse cele mai puţin performante din punct de vedere energetic.
Cum se poate obține certificatul energetic
Revenind la factorii care influenţează încadrarea locuinţei într-o clasă sau în alta, solicitantul certificatului energetic trebuie să ştie că va fi necesar să prezinte auditorului o serie de informaţii şi documente cu privire la clădire, cât şi să fixeze o vizită în care auditorul va evalua la faţa locului starea clădirii sau unităţii de clădire.
Documente şi informaţii necesare:
- Planul locuinţei şi planurile nivelurilor (pentru clădiri);
- Planurile de situaţie;
- Orientarea cardinală;
- Anul construirii imobilului;
- Numele proprietarului;
- Tipul de tâmplărie cu exteriorul;
- Materialul pereţilor exteriori;
- Prezența subsolului şi a balcoanelor închise/deschise;
- Numărul punctelor de apă;
- Prezența repartitoarelor şi apometrelor;
- Tipul de centrală şi informaţii despre calorifere;
- Înălţimea liberă în locuinţă şi dimensiunile camerelor şi a ferestrelor.
Când este nevoie de un certificat energetic?
Obţinerea certificatului de performanţă energetică este obligatorie prin lege în anumite situaţii:
- La încheierea unui contract de vânzare-cumpărare pentru o clădire sau unitate de clădire;
- La încheierea unui contract de închiriere pentru o clădire sau unitate de clădire;
- La recepţia finală a unei clădiri noi.
Documentul este util pentru viitorii locatari sau chiriaşi, întrucât prin consultarea informaţiilor prezentate, aceştia îşi pot face o idee cu privire la costurile de întreţinere pe care vor fi nevoiţi să le acopere pe viitor.
Odată obţinut, certificatul de performanţă energetică are o valabilitate de 10 ani.
Totuşi, în situaţia în care proprietarul imobilului realizează în această perioadă lucrări de renovare ce pot impacta clasa energetică a locuinţei, se poate solicita un nou certificat energetic. Avantajul este de partea proprietarilor, întrucât dacă aceştia vor să vândă sau să închirieze locuinţa respectivă, pot cere un preţ mai mare dacă imobilul se încadrează intr-o clasă energetică mai bună.
De mentionat faptul ca, sunt si anumite categorii de cladiri la care nu se solicita certificatul energetic. Cateva exemple sunt cladirile de cult sau case ce au o suprafata utila mai mica de 50 mp.