Ambasada Statelor Unite a demarat o procedură competitivă deschisă ONG-urilor românești, prin care acestea vor concura pentru o finanțare în sumă de maxim 25.000 dolari cu care să organizeze un program de educație civică și de promovare a „votului informat” pentru persoanele cu vârste între 55-85 de ani din regiunile rurale din mai multe judeţe ale ţării, scrie profit.ro.
Dacă e să ne uităm pe lista judeţelor putem observa că sunt fix acelea care votează în mare parte pentru PSD, iar vârsta celor vizaţi reprezintă iar un public ţintă al partidului aflat la guvernare. Este vorba de judeţele: Vaslui, Botoșani, Iași, Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman.
Instituția precizează că ONG-urile care se înscriu în competiție și programul de educație civică pe care câștigătorul sau câștigătorii grantului îl vor elabora nu trebuie să fie afiliate cu sau să promoveze nici un partid politic, ci să se concentreze strict pe educația alegătorilor.
„Scopul programului este promovarea conștientizării importanței votului informat și creșterea participării la vot în zonele rurale ale României. La recentele alegeri, prezența la vot a fost slabă, iar datele reflectă lipsa de implicare a cetățenilor din rural în procesele electorale. Acest program educațional va promova conștientizarea beneficiilor exercitării dreptului la vot, cu focus pe impactul direct al votului asupra familiei, prietenilor și comunităților. Audiența țintă este reprezentată de cetățenii în vârstă din zonele rurale din sud-estul României, între 55 și 85 de ani. Programul va fi conceput pentru a îi încuraja pe acești votanți să își exercite în mod informat dreptul la vot, dar nu va promova nici o formațiune sau agendă politică”, se arată în anunț.
Concurs de media literacy
De asemenea, ambasada SUA a mai anunţat un alt concurs pentru implementare de ateliere de cultură media (media literacy) pentru elevii de liceu din județele Teleorman, Ialomița și Tulcea, menit să dezvolte, printre altele, gândirea critică și abilitatea de a discerne sursele credibile de informații de propagandă și fake news.
Un alt concurs vizează dezvoltarea unei programe curiculare de predare a istoriei comunismului. Pentru acesta se oferă o finanţare de 90.000 de dolari.
Potrivit sursei citate, printre obiectivele programului se numără „aprofundarea înțelegerii de către studenți a felului în care regimurile nedemocratice se pot folosi de instituțiile democratice pentru a ajunge și a se menține la putere”.