Cristina Kirchner a compărut luni în fața judecătorului de instrucție în scandalul așa-numitelor «Caiete ale corupției». Cotidianul «Les Echos», citând corespondenţe France Presse, scrie că ancheta se referă la un vast sistem de obținere a «cadourilor» în schimbul contractelor publice, care a funcționat în perioada 2005-2015.
Fosta președintă a Argentinei în perioada 2007-2015 și actualmente pretendentă la un nou mandat, în locul actualului președinte Mauricio Macri, a fost inculpată în scandalul cunoscutului caz al «Caietelor corupției». Judecătorul în competența căruia se află dosarul o crede răspunzătoare, împreună cu soțul său Nestor Kirchner (președinte în perioada 2003-2007) de un sistem în care șefi de întreprinderi, în special ai întreprinderilor de construcții, vărsau în mod sistematic mită și cadouri funcționarilor, în schimbul obținerii de contracte publice. Cristina Kirchner, aleasă senatoare în octombrie 2017, este acum protejată de imunitatea parlamentară, ceea ce o scutește de plasarea în detenție. Legislația în vigoare în Argentina prevede că, totuși, poate fi convocată de justiție, deferită tribunalului, judecată și condamnată în cazul în care majoritatea senatorilor votează deposedarea sa de imunitate pentru a putea fi încarcerată. Surse parlamentare argentiniene cred însă că acest lucru este imposibil, dat fiind că partidul său dispune de majoritate în camera superioară a Parlamentului.
Implicare în multiple afaceri «necurate»
De la plecarea sa de la putere, în 2015, fosta președintă Cristina Kirchner a mai fost implicată în șase afaceri judiciare. În cinci dintre ele, între care și cea denumită «Caietele corupției», dosarele sunt instruite de judecătorul Bonadio Claudiu. Acesta a relatat că, la primele audieri, doamna Kirchner a refuzat să răspundă la întrebările ce i-au fost adresate, preferând să depună o declarație scrisă (procedura permisă de lege). Într-o declarație făcută presei, Cristina Kirchner a negat toate acuzațiile ce-i sunt aduse, a negat că a făcut parte dintr-o «asociație ilegală», precum și delictele ce-i sunt atribuite.. Ea consideră că ancheta este dirijată în mod deliberat împotriva sa, neexistând probe pentru ilegalitățile ce-i sunt atribuite «într-o manieră calomnioasă». Mulți dintre cei ce o susțin pe Cristina Kirchner văd în anchetele judiciare reluate în acest moment o manevră ce vizează împiedicarea prezenței sale printre candidații la funcția de președinte al Argentinei.