Prețurile la porumb și grâu au determinat scăderea indicelui FAO pentru prețurile la alimente, pe fondul revizuirilor ascendente ale perspectivelor producției globale de cereale.
Prețurile la nivel global pentru produsele alimentare au scăzut în august, determinate de scăderea accentuată a prețurilor la cerealele de bază și la zahăr, potrivit unui raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Indicele FAO pentru prețurile la alimente care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna august 169,8 puncte, fiind cu 1,1% sub nivelul său din iulie și cu 1,1 % mai mare față de anul precedent.
Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 6,4 la sută față de luna precedentă. Valorile la porumb au scăzut brusc datorită perspectivelor unei recolte mult mai mari decât se aștepta anterior în Statele Unite ale Americii, cel mai mare producător și exportator de porumb din lume. Prețurile la grâu au rămas, de asemenea, sub presiune descendentă, reflectând disponibilități mari la export în timp ce prețurile la orez au crescut, din cauza efectelor de sezon, precum și a preocupărilor privind impactul vremii asupra culturilor din Thailanda.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 4,0 la sută față de iulie, în mare parte datorită slăbirii realului brazilian, precum și a perspectivelor de export mai mari din India și Mexic.
În schimb, indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 5,9 la sută în august, atingând valoarea maximă din ultimele 11 luni, pe fondul unei creșteri a cererii de import la uleiul de palmier la nivel mondial, precum și pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile în principalele regiuni de producere din Indonezia. Prețurile la uleiul de soia au crescut și ele, determinate în parte de volumele mai mici decât cele preconizate în America de Nord.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,5% în august, fiind acum mai mare cu 12,3 la sută față de valoarea sa de la începutul anului. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai mari la prețurile internaționale pentru carnea de porc, bazată pe cererea puternică de import din China, în care focarele de pestă porcină africană au redus producția internă.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 0,5 la sută față de nivelul său din iulie, diminuând scăderile puternice înregistrate în ultimele două luni. Creșterea prețurilor s-a înregistrat la brânzeturi, laptele praf degresat și laptele integral.
Noi prognoze pentru producția mondială de cereale
FAO a lansat de asemenea un nou raport privind Cererea și Oferta de Cereale, potrivit căruia previziunile din luna iulie pentru producția globală de cereale au crescut cu 22 de milioane de tone ajungând la 2 708 milioane de tone, cu 2,1 la sută peste rezultatul din 2018.
Revizuirile reflectă în mare parte așteptările optimiste pentru producția de porumb din SUA. Între timp, FAO și-a redus estimarea pentru producția globală de grâu în 2019, datorită productivității reduse a culturilor în Uniunea Europeană și Federația Rusă, dar totuși este de așteptat să fie cu 5,0 la sută mai mare decât în 2018. Prognoza pentru producția mondială de orez a fost revizuită în creștere față de cifra din iulie la 517 milioane de tone, la același nivel record de anul trecut, determinat de creșterile din China și Statele Unite.
Utilizarea cerealelor la nivel global pentru anul următor este de așteptat să înregistreze un nou record de 2 715 milioane de tone, stimulat de consumul de orez care a atins un nivel maxim de 519 milioane de tone, ceea ce se traduce într-o creștere de 0,5 kilograme pe cap de locuitor față de anul precedent. De asemenea, au fost majorate prognozele de utilizare a grâului, porumbului și orzului.
Perspectivele unor recolte mai mari indică faptul că stocurile mondiale de cereale vor ajunge la 847 de milioane de tone până la închiderea sezoanelor de producție din 2020, dar totuși vor rămâne cu circa 16 milioane de tone sub nivelul lor de deschidere. Se preconizează că stocurile de porumb vor crește brusc în Statele Unite, în timp ce stocurile de grâu din China sunt planificate să se extindă cu 7,9 la sută și vor atinge un nivel maxim.
FAO a lăsat neschimbată prognoza pentru comerțul mondial de cereale la aproape 415 milioane de tone, deoarece creșterile preconizate ale comerțului cu grâu și orez au compensat perspectivele comerciale reduse pentru porumb și sorg.