Inundaţiile continuă să facă probleme în Italia, iar ieri al treilea vârf de maree în mai puțin de o săptămână a ajuns în Veneția.
Această maree a fost una din cele mai grave din 1872, când a început înregistrarea datelor privind acest fenomen.
Orașul-lagună a fost inundat în proporţie de circa 70%, nivelul apei ajungând la 150 de cm. Celebra Piazza San Marco, situată în una din cele mai joase zone ale orașului, a fost închisă.
A fost a 4 inundație în mai puțin de o săptămână. Pagubele acumulate în această perioadă au ajuns la 1 miliard de euro. Primarul Veneției a declarat că situaţia se află sub control şi a precizat că oamenii nu trebuie să se dea bătuţi. „Veneţienii cad în genunchi doar ca să se roage”, a afirmat edilul.
Ce a fost săptămâna trecută
La începutul săptămânii trecute Veneţia a înregistrat cea mai gravă maree din ultimii 53 de ani, înaltă de de 1,87 metri. Apa a ajuns în biserici, magazine, muzee şi hoteluri.
În aceste condiții câteva zone din oraș au fost restricționate accesului turistic. Veneţia, aşezare cu 50.000 de locuitori, primeşte anual 36 de milioane de turişti pe an, dintre care 90% sunt străini. Multe dintre clădirile și casele de aici au aceste apărători metalice, care să oprească pătrunderea apei în caz de inundății. Problema este că, marțea trecută, nivelul apei a fost atât de ridicat încât a trecut peste aceste apărători. Atunci a fost “furtună perfectă”, nu doar furtună din larg, din Marea Adriatică, ci și un vânt puternic care a împins apa oceanului, spre Veneția.
Inundaţii şi în Florenţa şi Pisa
De asemnea, restul Italiei este afectat de ploi torențiale, existând riscul ca mai multe râuri să iasă din matcă. Autoritățile din Florența și Pisa au anunțat că monitorizează râul Arno, după ce nivelul apei a crescut alarmant în urma ploii torențiale din cursul nopții.
În Florența a plouat torențial, iar vântul a bătut cu peste 70 de kilometri pe oră. Râul Arno a crescut atât de mult, încât se află la un pas de a inunda străzile orașului. Că măsură de precauție, oamenii au pus saci cu nisip de-a lungul apei.
Ajutor guvernamental
Proprietarii caselor afectate pot solicită un ajutor guvernamental imediat de 5.000 de euro, iar comercianții ar putea primi până la 20.000 de euro. Guvernul a alocat 20 de milioane de euro pentru intervențiile urgențe.
„Ce aşteptăm? Aşteptăm să termine odată acel proiect Moise, cu toate că în Italia e o problemă cu fondurile”, spune un locuitor al Veneției.
În mai puţîn de o săptămână, aproximativ 70 la sută din orașul lagună a fost inundat, iar primarul vorbește despre pagube de un miliard de euro.
H2O HO-Hristos, 2 molecule de hidrogen-Adam si Eva; Apa 7 Hristos 7, APA 8 ILIE 8.