Certificatele energetice se află pe lista documentelor de care proprietarii de imobile au nevoie atunci când doresc să încheie contracte de închiriere sau contracte de vânzare/cumpărare. Este vorba despre acte care atestă din punct de vedere tehnic care este performanța energetică a clădirilor.
Cei interesaţi de obţinerea lor pot afla din rândurile de mai jos câteva dintre cele mai importante lucruri referitoare la astfel de documente, pentru a trece mai uşor prin procesul de obținere. Alte detalii puteți obține din site-ul https://www.certificatenergetic24h.ro.
Cine poate elibera certificatele de performanță energetică?
Pentru început, important de menţionat este faptul că aceste documente pot fi eliberate doar de către auditorii energetici atestați.
Mai exact, specialiştii se ocupă de analizarea dosarelor pe care le primesc de la solicitanţi, dosare care trebuie să conţină câteva acte ale apartamentului sau clădirii. Din acestea specialiștii extrag date necesare calculului.
Ulterior, auditorii se deplasează la faţa locului (la clădire), pentru a mai culege alte informații relevante.
În cât timp se pot obţine certificatele energetice?
In cât timp se pot obține certificatele energetice? Depinde de auditorul ales, fiecare auditor are ritmul său de lucru și își stabilește singur tarifele.
Auditorii companiei Reflex Architecture SRL București fac acest lucru în maxim 24 de ore de la primirea actelor necesare ale imobilului și vizitarea acestuia, în cazul în care este vorba despre o construcție situată în București sau județul Ilfov.
Cât timp sunt valabile certificatele energetice?
Perioada de valabilitate aferenta fiecărui certificat de performanţă energetică este de 10 ani. În cazul în care acestora li s-a făcut o lucrare de renovare majoră care a schimbat eficiența energetică se recomandă solicitarea unui alt certificat.
Clase energetice pentru clădiri
Conform legislaţiei în vigoare, în România există 7 clase energetice pentru clădiri, unde A conține cele mai eficiente imobile din punct de vedere energetic, iar în clasa G sunt cuprinse cele mai ineficiente.
Pentru ce tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice?
Nu în ultimul rând, solicitanţii trebuie să ştie că certificatele energetice sunt obligatorii pentru o gamă largă de imobile ce se vând, se închiriază, suferă renovări majore sau se recepționează (imobile noi), începând de la apartamente, case şi până la spitale, restaurante, hoteluri, moteluri, dar şi alte tipuri de clădiri în care se desfăşoară activităţi cu un public larg. În acelaşi timp, însă, există şi excepţii de la regulă, care includ lăcaşurile de cult, clădirile cu valoare istorică însemnată, dar şi imobilele care nu vor fi folosite pentru o perioadă mai lungă de 2 ani (de exemplu).