Inradacinata in valorile noastre, plantarea vitei de vie este o traditie indelungata, ce se intinde pe mai bine de 2500 de ani. Atunci cand iti doresti o cultura de vita de vie cu care sa te mandresti, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte importante. Cel mai important este, bineinteles, alegerea butasilor de vita de vie. Iata cateva sfaturi!
Cel mai important pas in infiintarea unei culturi de vita de vie este cunoasterea butasilor pe care ii alegi. Fie ca te referi la o cultura vasta, pe suprafata mare, fie ca-ti doresti o cultura mica, in propria gradina, butasii sunt elementul crucial pentru succesul tau.
In primul rand, trebuie sa ai in vedere ca exista doua tipuri de vita de vie. In primul rand, este vita ce produce struguri de masa, iar apoi avem vita de vie pentru vin. Strugurii de masa au o pulpa semicrocanta, semizemoasa, cu pielita subtire si samburi putini. Sunt dulci, au aciditate redusa, si pot fi folositi pentru deserturi sanatoase, dar si pentru compot. Strugurii de vin sunt albi sau rosii dupa culoare, standard sau superiori dupa potentialul alcoolic, foarte aromati sau putini aromati, dupa gust. O alta categorisire este dupa cantitatea de zahar acumulata, acestia fiind impartiti in seci, demiseci, demidulci si dulci.
Al doilea pas in alegerea butasilor de vita de vie este alegerea soiului. Se recomanda alegerea unui soi rezistent la boli si ger, mult mai usor de intretinut si cu rezultate impresionante in fiecare an. Dintre aceste soiuri, amintim Nero, Palatina, Muscat de Poloske, Bianca, Moldova, Cabernet Sauvignon sau Chasselas rose. Aceste soiuri sunt rezistente si la temperaturi scazute, dar si la seceta. Mai mult, sunt mai putin sensibile la boli fata de alte soiuri.
Al treilea pas este alegerea propriu-zisa a butasilor. Acestia trebuie sa fie sanatosi, vigurosi si lipsisi de vatamari. Vitele sanatoase au radacini alb-sidefii, cordite si muguri puternici.
Inainte de etapa de plantare, radacinile trebuie scurtate cu 8-10 cm, iar corditele la 3-4 ochi. Astfel, asiguri o crestere rapida si armonioasa, pentru rezultate cat mai bune.
La plantare, trebuie ca pamantul sa fie odihnit, fertil si curatat de plantele nedorite. Butasii de vita de vie se planteaza primavara cat mai devreme, atunci cand temperatura este de 8-10 grade Celsius. Adancimea de plantare este de 40-50 cm. Pe terenurile bine pregatite si cu umiditate crescuta, se poate face plantarea si toamna, inainte ca temperatura solului sa coboare la nivelul inghetului.
Un pas important dupa plantarea butasilor este procesul de mocirlire, pentru a asigura contactul cu solul si pentru a facilita cicatrizarea taieturilor. Mai ales cand plantarea are loc toamna, se recomanda si musuroirea butasului, atat pentru sustinere, cat si pentru protejarea in fata temperaturilor scazute.
Urmand aceste cateva sfaturi, cultura de vita de vie se va dezvolta armonios, avand un start avantajos pentru productii bogate.
Pepiniera Yurta este o companie ce activeaza in domeniul gradinaritului, cu o experienta de peste 25 de ani. Pune la dispozitia clientilor nu doar seminte si butasi, cat si produse pentru gradinarit si sfaturi utle, pentru a ajuta fiecare persoana sa obtina rezultatul mult visat in gradina sa.