În ajunul învestiturii lui Joe Biden, viitorii săi miniștri au prezentat deja unele din orientările principale ale politicii externe a noii administrații. Pentru Antony Blinken, viitorul secretar de stat american, China „este cea mai importantă provocare pentru Statele Unite”. O politică fermă este preconizată și față de Iran, dar se promite ruperea de diplomația unilateralistă a lui Donald Trump.
Oferind detalii referitoare la viitoarea atitudine față de Beijing, Antony Blinken s-a declarat de acord cu acuzația de „genocid” atribuită politcii Chinei de către vechea administrație față de musulmanii uiguri.
„Noi va trebui de asemenea să atacăm practicile abuzive, nejuste și ilegale ale Chinei în materie de comerț”, a susținut și Janet Yellen, secretară a Trezoreriei. Și mai fermă s-a arătat viitoarea șefă a Serviciului de informații naționale, Avril Haines, declarându-se în „favoarea unei poziții agresive” pentru „a răspunde unei Chine mult prea sigure pe ea și mult mai agresivă”.
O nouă politică față de aliați
Antony Blinken a promis o diplomație americană opusă celei promovate de Trump, care „a busculat” aliații, a flirtat cu autocraţii, a rupt convențiile internaționale și a disprețuit cercurile multilaterale.„Trebuie să facem față Chinei de pe o poziție de forță, nu de slăbiciune”, a pledat Blinken, ceea ce implică „să lucrăm cu aliații, nu să-i denigrăm, implică mai degrabă participarea și influenţarea instituțiilor internaționale, nu să le părăsim” .
Și Iranul revine în atenție
Cu Iranul, Joe Biden vrea în mod clar să reia dialogul, ceea ce doresc și numeroși senatori republicani și democrați. Noul președinte dorește să revină rapid în acordul nuclear internațional cu Iranul, semnat în 2015, pe care Donald Trump l-a considerat insuficient pentru blocarea programului nuclear iranian. Antony Blinken consideră că, fără acordul respectiv, Iranul iese pas cu pas din angajamentele luate la semnarea lui, în scopul blocării dezvoltării programului sau nuclear. În opinia lui Blinken, ieșirea americanilor din acest acord, criticată constant de ceilalți parteneri, aliați europeni ai Washingtonului, a agravat pericolul nuclear iranian. Dar, noua administrație a promis folosirea revenirii în acordul nuclear drept „un punct de plecare, împreună cu aliații și partenerii noștri – care vor mai fi din nou de aceeași parte cu noi – pentru găsirea unui acord mai puternic și mai durabil”. Acela va trebui să includă de asemenea programul rachetelor balistice al Iranului, precum și „activitățile sale de destabilizare” în Orientul Mijlociu.
Promisiunea de „revigorare” a „alianțelor fundamentale”
Antony Blinken a promis revigorarea alianțelor fundamentale ale Statelor Unite, pentru a le readuce „în prima linie” pe scena internațională”. „Leadershipul american contează în continuare”…„Împreună, ne aflăm într-o mai bună postură pentru a contracara amenințările venite de la Rusia, Iran și Coreea de Nord, și pentru a apăra democrația și drepturile omului”, spune Blinken. În acest context, Joe Biden, imediat după venirea la Casa Albă, va reîncadra Washingtonul în acordul climatic de la Paris. Blinken a confirmat de asemenea că va încerca să negocieze cu Rusia o prelungire a tratatului cheie de dezarmare privitor la arsenalele lor nucleare New Start, care expiră la 5 februarie.
În Afganistan…
Viitorul secretar de stat american intenționează să examineze acordul semnat în februarie de către Statele Unite cu talibanii, afirmând că dorește menținerea în această țară a unor mijloace de luptă contra terorismului. „Noi vrem încetarea acestui război etern, dorim să ne readucem acasă forțele din Afganistan”, spune Blinken, dar promite studierea cu atenție a ceea ce a negociat administrația anterioară , dat fiind că noul guvern înțelege „să mențină o oarecare capacitate care să facă față oricărei recrudescențe a terorismului, motiv care a determinat intervenția americană la origine„, după atentatele de la 11 septembrie 2001”.
Între alte măsuri avute în vedere în viitoarea diplomație se menționează revenirea Statelor Unite în Organizația Mondială a Sănătății, menținerea ambasadei americane la Ierusalim, rexaminarea imediată a clasării rebelilor Huthis din Yemen de către administrația Trump drept „organizație teroristă”, cu efect dramatic asupra trimiterii de ajutoare umanitare.
Foto: By US State Department – https://www.brookings.edu/events/cities-and-refugees-the-european-response/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38306231