E un lucru deja știut că jocurile și joaca sunt esențiale în dezvoltarea inteligenței copilului. Dincolo de faptul ca îl bucură și îi dau încredere să acceseze lumea din jurul lui, pentru copil jocul este prima forma de învățare. Este cel mai simplu, cel mai prietenos și mai non-invaziv mod de a familiariza copilul cu diferite concepte și aspecte ale vieții. Este un mod excelent de a-i dezvolta și educa aptitudini si abilităti ce îi vor folosi tot restul vieții.
Dacă și copilului tău îi plac jocurile dar nu știi pe care dintre ele să i le cumperi, ai mai jos zece dintre cele mai interesante jocuri dintre care sa alegi.
Jocurile puzzle
Sunt unele dintre cele mai indragite si mai variate jocuri. Cu numere, cuvinte sau imagini, puzzle-urile sunt o idee excelentă de jocuri dacă vrei să-i dezvolți perseverența, răbdarea. Acestea sporesc creativitatea, concentrarea, logica, vederea spațială și ameliorează anxietatea.
Jocuri de strategie
Acestea îmbunătățesc logica, strategie, gândirea critică și anticipativă, vedere spațială. De asemenea, dezvoltă coordonare, gândire procesuală, comunicarea și urmărirea unui scop
Jocuri de memorie
Memoria este una dintre funcțiile esențiale ale creierului care începe sa se dezvolte din primele zile ale copilului. Deci jocurile de memorie sunt binevenite încă de la vârste fragede. Rolul acestora este de a dezvolta memoria dar și gândirea creativă, dezvoltă atenția, asocierea, concentrarea. În plus, în timp aduc noțiuni noi de cultură generală.
Jocuri cu forme, litere si cifre
Sunt printre cele mai raspandite jocuri educative. Aceste jocuri obișnuiesc copilul cu recunoașterea formelor și semnelor, îi învață sa conecteze noțiuni abstracte cu forme concrete. Îmbunătățesc vedere spațială, logica si vocabularul si notiunile primare de limba maternă și matematică.
Jocurile de rol
Aceste jocuri sunt foarte iubite de copii. Le dezvoltă abilități și talente conexe rolurilor pe care le joacă. În plus stimulează creativitatea, dezvoltă limbajul, cultura generală, inteligența emoțională și adaptabilitatea.
Jocuri de îndemânare
Jocurile de îndemânare dezvoltă printre altele abilitati motrice precum dexteritatea, coordonarea mână-ochi. Dar ele stimulează și creativitatea, procesualitatea, în plus îi ajută să focalizeze pe un scop.
Jocuri de dezvoltare emoțională
Cu ajutorul acestor jocuri copilul învață să recunoască emoții, atât ale lui, cât și ale celorlalți. Dezvoltă conexiunea interumana și colaborarea, inteligența emoțională.
Jocuri de societate
Li se spune jocuri de societate pentru că se joacă în general în grup. Ele îmbunătățesc comunicare de grup, empatia, spiritul de echipă. De asemenea relaxează și accelerează incluziunea socială.
Jocurile de cultură generală
Acestea au în general la baza întrebări și răspunsuri. Ele dezvoltă vocabularul, atenția și cultura generală, stimulează imaginația și memoria.
Jocuri STEAM
Aceste sunt un tip nou de jocuri, care au la bază programa STEM. Copii învață în același timp, interdisciplinar, mai multe științe: inginerie, științe, matematică și tehnologie. Dezvoltă logica și gândirea matematică.
Iată câteva idei de jocuri pe care le poți face cadou copilului tău. Atunci când alegi jocul, nu uita să verifici compatibilitatea cu vârsta. Sau vezi gama de produse și alegeți împreună cu el jocuri potrivite pentru toată familia. Astfel va asigurati că aveți parte de după amieze sau weekenduri amuzante și relaxante.