Afacerile, dar și joburile s-au mutat în online și la fel și recrutarea. De altfel, e primul aspect care s-a schimbat în pandemie. Munca de acasă a făcut ca holurile să nu mai aibă aviziere cu joburi la zi și aproape tot ceea ce înseamnă recrutare a trecut în online.
Dacă vorbim despre procesul de aplicare, acesta nu s-a schimbat foarte mult, tocmai pentru că selecția se făcea și înainte în mare parte online. Site-urile de recrutare au facilitat selectarea candidaților pe internet atât pentru angajator, cât și pentru candidați.
Roboții ajută angajații la alegerea celor mai potriviți candidați
O tendință o reprezintă folosirea roboților pentru selectarea de CV-uri potrivite. “Un roboțel caută cuvinte-cheie și spune: “acesta este CV-ul”, arată Alexandra Olteanu, Director General All To Know, specialist recrutare și consilier în dezvoltare personală, în cadrul unui interviu oferit site-ului Trend-Jobs.ro.
“Recomand întotdeauna: uită-te exact ce îți cere jobul și fă-ți CV-ul adaptat în funcție de cerințele de job pentru că pe acelea le vei regăsi în selectarea CV-ului.”
Principalele aspecte pe care le urmărește angajatorul la candidați s-au schimbat
“Astăzi, dacă ne uităm în piață, dar și în studii, principalele aspecte urmărite sunt: flexibilitatea și adaptabilitatea. Astăzi, adaptabilitatea a devenit un pilon de bază”, spune Alexandra Olteanu.
Dacă în anii anteriori primau calități precum “abilitățile de project management, abilitățile de comunicare, productivitate și eficienţă, capacitatea de a livra rezultate”, astăzi, “principalele zone pe care le caută angajatorii sunt: flexibilitate, adaptabilitate, capacitatea de a te plia ușor pe noi condiții de job, pe noi contexte de muncă, vezi transferul de la office la work from home, vezi capacitatea de a trece de la întâlniri face to face în online. Elemente pe care până acum le știam a fi importante astăzi au devenit esențiale”, conchide specialistul în recrutare.
Recrutarea online va rămâne și post Covid
Potrivit Linkedin.com, 81% dintre recrutori sunt de acord cu faptul că recrutarea virtuală va continuă și după încheierea pandemiei de Covid-19. Același studiu arată că 70% dintre aceștia sunt de părere că recrutarea online, folosind interviurile video, va deveni noul standard.
De altfel, e posibil ca tinerii aflați la primul job să nu aibă niciodată parte de un interviu față în față, ci doar online, și să treagă pragul sediului companiei doar după ce sunt recrutați. Sau poate nici atunci, având în vedere că munca de acasă e posibil să se păstreze pe o perioadă mai lungă mai ales deoarece, conform Kaspersky.com, aceasta ar crește productivitatea cu 20%.
sursă: Trend-Jobs.ro.