Datorită îmbinării perfecte dintre funcționalitate și designul simplu, stilul modern ocupă un binemeritat loc în rândul stilurilor de design interior, întrucât satisface, pe de-o parte, nevoia de confort și de organizare eficientă a locuinței, iar pe de altă parte – dorința oamenilor de a se bucura de un cămin primitor și cald.
Dacă și tu ai decis să-ți reamenajezi bucătăria în stil modern sau dacă te muți în casă nouă și vrei s-o transformi conform viziunii și stilului de viață personale, ai ajuns în locul potrivit. Îți prezentăm în continuare 5 sfaturi simple și practice pentru amenajarea bucătăriei în stil modern.
Creează o paletă cromatică simplă
Cele mai frecvent întâlnite culori în amenajările interioare moderne sunt cele neutre (alb, negru, gri, bleumarin, bej), deoarece sunt versatile și contribuie la crearea unei atmosfere simple și elegante. De aceea, te încurajăm să le folosești și tu în amenajarea bucătăriei: le poți combina, pentru a obține un efect vizual inedit.
Atenție, însă: dacă bucătăria ta nu are neapărat cele mai generoase dimensiuni, este indicat să te orientezi mai degrabă către culori (nuanțe) deschise. Ai putea, de pildă, să te joci cu diferite nuanțe deschise de gri.
Orientează-te mai ales către materiale naturale
Materialele naturale, uneori cu un aspect nefinisat (așa cum este cel al lemnului natural), ocupă un loc de cinste în amenajările interioare moderne. Sigur, mobilierul din lemn masiv este mai costisitor decât cel din PAL, spre exemplu, însă raportându-ne la faptul că este mult mai rezistent pe termen lung, reprezintă o investiție de care se pot bucura chiar și generațiile viitoare.
În plus, dacă vrei să integrezi în bucătărie și câteva elemente scandinave, un stil de amenajare de asemenea foarte popular, îți va fi și mai ușor, întrucât lemnul este esențial în designul interior nordic.
Alege piese de mobilier simple și multifuncționale
Simplitatea este o condiție esențială pentru orice piesă de mobilier dintr-o amenajare modernă, fie că vorbim despre masa și scaunele de bucătărie sau despre dulapurile suspendate. Mai mult decât atât, cu cât alegi mai multe piese de mobilier multifuncționale, cu atât vei reuși mai bine să obții o amenajare organizată și practică. Un bun exemplu în acest sens ar fi o insulă de bucătărie prevăzută cu spații de depozitare, aceasta îndeplinind multiple roluri: loc de pregătire a mâncărurilor, loc de servit masa, loc de depozitare a diferitelor obiecte (a anumitor vase, de pildă).
Valorifică la maximum spațiul de care dispui
Așa cum am observat, valorificarea spațiului se face atât prin alegerea unor piese de mobilier multifuncționale, cât și prin amplasarea lor mai ales pe verticală, acesta fiind un truc practic pentru maximizarea spațiului din bucătăriile de mici dimensiuni. Orientează-te, așadar, către corpuri de mobilier suspendate (rafturi, etajere, dulapuri), pentru a câștiga cât mai mult spațiu pe orizontală.
Valorificarea spațiului pe verticală te ajută să obții un design simplu, aerisit, în care îți va fi ușor să duci la bun sfârșit sarcinile culinare, să te bucuri de mesele servite alături de cei dragi și să-ți savurezi cafeaua în diminețile relaxate.
Optează pentru spații de depozitare ascunse
Sigur, nu este musai să alegi exclusiv spații de depozitare ascunse (precum dulapurile cu uși care se închid ermetic), decât dacă îți dorești ca totul să fie cât mai compact și minimalist.
În general, însă, ar fi indicat să te orientezi mai degrabă către spații de depozitare (de orice fel) care nu sunt expuse. În plus, îți recomandăm și sistemele de închidere a ușilor de tipul push to open, foarte populare în amenajările contemporane.
Așadar, dacă ai hotărât că stilul modern este cel care se potrivește perfect stilului tău de viață și al familiei tale, te încurajăm să te ghidezi după sfaturile anterioare de amenajare a bucătăriei. Vei obține, astfel, o bucătărie practică, funcțională, cu un design atemporal de vis.