Reuniți joi în Slovenia, în cadrul unei reuniuni ministeriale informale, șefii diplomaţiilor țărilor membre ale Uniunii Europene au discutat maniera în care se pot angaja în discuții cu talibanii actualmente la putere la Kabul, în special privind ajutorul umanitar și un eventual nou flux de refugiați afgani dornici să părăsească Afganistanul. „Obiectivul reuniunii„, a declarat presei Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și politică de securitate, „a fost încercarea de a se ajunge la un acord vizând un angajament coordonat cu talibanii, pe baza unor condiții, precum și asupra cooperării cu actorii regionali”. Nu a fost vorba de o recunoaștere a noului regim taliban, dar „este necesară o cooperare cu talibanii”, a subliniat șeful diplomației europene.
S-a aflat că, la reuniunea respectivă, șeful diplomației germane, Heiko Maas, a insistat asupra necesității fixării unor condiții, cum ar fi formarea unui „guvern inclusiv”, protejarea drepturilor omului și a drepturilor femeilor, obligația ca Afganistanul să nu redevină un refugiu pentru teroriști. Omologul său luxemburghez, Jean Asselborn, a notat în intervenția sa că talibanii trebuie să devină conștienți că, fără ajutor internațional, țara se va prăbuși.
Referindu-se la chestiunea migranților afgani, Asselborn a afirmat că „Europa nu poate fi o Europă pozitivă dacă limitează numărul refugiaților acceptați. Mulți alți miniștri de Externe europeni au subliniat de asemenea necesitatea de a se permite afganilor în pericol să vină în Europa. O poziție separată a avut Peter Szijjarto, șeful diplomației ungare, care a susținut că afganii nu ar trebui încurajați să-și părăsească țara fără restricții, poziție susținută și de ministrul polonez de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau. Pentru vineri, agenda reuniunii din Slovenia include dezbateri privind relațiile UE cu China, atitudinea UE față de situația din Golf, precum și cooperarea UE cu spațiul indo-pacific.
Prime tatonări
Presa britanică semnalează unele tatonări ale Regatului Unit vizând inițierea unor contacte cu noile autorități talibane. «The Guardian» semnala joi trimiterea în Qatar a unui înalt responsabil din serviciile de informații britanice pentru a discuta direct cu talibanii, comentând că «acest dialog reflectă o realitate inconfortabilă, dar necesară», în Afganistan existând încă mii de afgani candidați la plecarea din țară, plus sute de britanici care nu au reușit să se evacueze, dar care vor să plece în deplină securitate. Tatonări similare sunt semnalate și din partea ambasadorului Indiei în Qatar, dornic să negocieze evacuarea resortisanților indieni care nu au reușit până acum să plece din Afganistan.