La trei săptămâni de la preluarea puterii în Afganistan, talibanii și-au anunțat marți o parte din componenţa viitorului lor guvern condus de Mohammad Hassan Akhund. Sunt dați publicității doar cei numiți în principalele posturi guvernamentale. Întrucât inițial au promis că vor institui un Executiv «inclusiv», noi numiri urmează să aibă loc în următoarele zile sau săptămâni.
Prim-ministru este, deci, Mohammad Hassan Akhund, fost colaborator și consilier politic al fondatorului mișcării talibane mollahul Omar, decedat cu ceva vreme în urmă, dar al cărui deces a fost ținut secret.
Cofondatorul mișcării talibane, Abdul Ghani Baradar, devine personalitatea numărul doi a guvernului. Se spune că este respectat și ascultat de diferitele facțiuni talibane. El este cel ce a condus negocierile de la Doha (Qatar) cu americanii, negocieri ce au dus la retragerea forțelor străine din Afganistan. Au mai fost numiți mollahul Yaqoub, fiu al mollahului Omar, în funcția de ministru al Apărării, Sirajuddin Haqqani în funcția de ministru de Interne și Amir Khan Muttaqi, negociator taliban la Doha, pe postul de ministru de Externe.
«Guvernul este incomplet», a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, promițând un Executiv «inclusiv», «cu oameni din alte regiuni ale țării».
Din surse de la Națiunile Unite s-a aflat că numele noului premier afgan, Mohammad Hassan Akhund, originar din Kandahar, membru și în guvernul fostei administrații talibane de dinaintea venirii forțelor străine în Afganistan, în 2001, figurează pe lista sancțiunilor instituite de Consiliul de Securitate ca urmare a «actelor și activităților talibanilor», cunoscut ca unul dintre «comandanții talibani cei mai eficienți».
Șeful suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada,, ale cărui intervenții publice sunt rare, a cerut noului guvern – în primul său mesaj considerat de observatorii politici a fi de rău augur – să impună în țară respectarea normelor Charia. «Îi asigur pe toți cetățenii noștri, a spus el în mesaj, că guvernul va acționa dur pentru a determina respectarea regulilor islamice și Charia în țară».
Promisiuni
Reveniți la putere după 20 de ani, înlăturând coaliția la guvernarea existentă sub protecția americanilor și a aliaților lor, talibanii sunt acum în atenția comunității internaționale care i-a prevenit că vor judeca mișcarea islamistă «în funcție de actele lor, și nu după vorbe». Promisiunile lor, în special în privința respectării drepturilor femeilor, sunt deocamdată greu de convins. Semnal în acest sens sunt manifestațiile ce au fost organizate în ultimele zile la Kabul, Kandahar, Herat și alte localități de către femei afgane militante pentru apărarea drepturilor lor, opuse violențelor comise de forțele talibane, represiunilor din provincia Panshir. Lor li s-au alăturat și alți cetățeni, protestele luând amploare, dar care au fost dispersate cu focuri de arme de către talibani. La Herat au fost ucise două persoane și opt rănite. Mai mulți jurnaliști prezenți la aceste manifestații au fost arestați, molestaţi sau li s-au confiscat materialele. Întrebați despre represiunile la care recurg împotriva oricărui gest, acțiune de protest față de comportamentul talibanilor, purtătorul de cuvânt al acestora a invocat faptul că forțele talibane «nu sunt formate» încă cu gestionarea manifestațiilor și a cerut prevenirea autorităților în legătură cu astfel de acțiuni cu 24 ore înainte.