De Ziua Recunoştinţei din acest an, americanii ar avea cea mai scumpă cină din istorie. De exemplu, curcanul este de nelipsit de pe mesele din SUA cu această ocazie. Datele statistice emise de Departamentul american de agricultură arată că preţul angro al unui curcan congelat este de 1,35 dolari, în creştere cu 21% faţă de anul trecut.
Potrivit unui sondaj al Oficiului Federației Fermelor din SUA, o cină de 10 porţii va costa anul acesta 53,31 dolari, prețul cel mai mare din ultimii 36 ani de când se realizează acest sondaj. Scumpirea cinei de Ziua Recunoştinţei arată preţurile ridicate din SUA. Creşterea preţurilor se înregistrează de la produse de consum, energie până la autoturisme. Datele arată că rata inflaţiei în luna octombrie în SUA a crescut la nivel record în ultimii 31 ani, invers față de previziunile declaraţiei Trezoreriei americane, conform cărora această rată mare a inflaţiei este doar temporară.
Planurile de câteva mii de miliarde de dolari lansate anterior în SUA au promovat cererea internă, dar incapacitatea administraţiei americane în fața pandemiei afectează un eventual reviriment pe piaţa muncii. Totodată, lanţurile de aprovizionare nu sunt funcţionale din cauza valurilor pandemice mondiale. Mai mult, Trezoreria americană a estimat că relansarea economică va fi mai rapidă decât pierderea controlului inflaţiei şi a amânat de aceea luarea de măsuri. Toate acestea ridică riscul inflaţiei pe termen lung.
Actuala administraţie americană a continuat politica lui Donald Trump de a impune taxe vamale mari produselor din China. Douăzeci și patru de organizaţii comerciale americane au cerut recent înalţilor oficiali comerciali să anuleze taxele, astfel încât să se relaxeze presiunea inflaţiei. Curcanul, cel mai scump din istorie, este un semn evident pentru Washington şi a atras atenţia politicienilor să renunţe la interese politice, să pună cât mai rapid sub control pandemia şi să se procedeze în favoarea intereselor populaţiei.
Articol realizat de Radio China International și CCTV