Un test al apărării aeriene în regiunea Natanz, din centrul Iranului, a provocat o explozie resimțită și auzită la circa 20 kilometri de complexul nuclear Chadid Ahmadi-Rochan. Inițial s-a crezut că este vorba de un sabotaj contra sitului Natanz, dar autoritățile au dezmințit rapid această versiune. Purtătorul de cuvânt al armatei, citat de corespondentul RFI la Teheran, a informat că explozia a fost cauzată de un test al sistemului de rachete anti-aerian în regiunea respectivă. De notat că acest test a fost efectuat după blocajul intervenit la negocierile nucleare de la Viena dintre Iran și marile puteri nucleare. Negocierile respective s-au întrerupt pentru perioada weekendului și vor fi reluate la mijlocul săptămânii următoare, poziția Teheranului fiind extrem de rigidă.
Israelul avertizează
În ultimele săptămâni, Israelul a avertizat că va acționa prin toate mijloacele de care dispune pentru a stopa activitățile nucleare ale Teheranului, inclusiv prin forță, declara în luna octombrie ministrul israelian de externe, Yaïr Lapid. Recent, la 2 decembrie, premierul israelian Naftali Bennett i- a cerut Secretarului de stat american Antony Blinken să pună imediat capăt negocierilor privind programul nuclear iranian. «Iranul face din șantajul nuclear o tactică de negocieri și răspunsul trebuie să fie încetarea imediată a negocierilor și adoptarea de măsuri concrete de către marile puteri împotriva Teheranului», i-a spus Bennett lui Blinken.
Există dovezi evidente că Iranul și-a intensificat considerabil activitatea de îmbogățire a uraniului la Natanz, dar și la Fordoo, un sit în zona muntoasă, la circa o sută de kilometri de Teheran, ceea ce face dificilă orice acțiune militară împotriva lui. Aceste activități au fost ținta unor severe critici din partea țărilor occidentale și Israel, care acuză Iranul că, având drept scop să-și fabrice propria armă atomică, adoptă o poziție la negocierile de la Viena extrem de negativă, pune condiții să i se ridice sancțiunile reinstituite de administrația Donald Trump, înainte de a reveni la respectarea angajamentelor din acordul internațional de la Viena, din 2015.