Vineri, 10 decembrie 2021, a avut loc, on-line, întâlnirea anuală a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, pentru care MDLPA este Autoritate de Management. În cadrul programului se află în derulare 78 de proiecte, cu o valoare de 62 de milioane de euro, fonduri europene.
Reprezentanții celor două state partenere în această structură au analizat stadiul contractării și implementării proiectelor și au fost stabilite măsuri pentru a accelera implementarea proiectelor contractate în cadrul Programului. De asemenea, au fost prezentate câteva dintre rezultatele obținute de proiecte deja finalizate.
În prezent, se derulează 78 de proiecte, dintre care 4 proiecte mari de infrastructură, 59 de proiecte de tip SOFT (proiecte care nu includ componenta de infrastructură sau au o componentă de infrastructură mai mică de 1 milion de euro) și 15 proiecte HARD (care au o componentă de infrastructură mai mare de 1.000.000 euro pe proiect), totalizând 62 de milioane de euro, fonduri europene, din domeniile educației, sănătății, prevenirii și intervențiilor în situații de urgență, infrastructurii de transport și comunicații.
Cele patru proiecte mari de infrastructură finanțate prin Program, care vizează reabilitarea vămilor, dezvoltarea serviciilor de urgență în zona de frontieră, îmbunătățirea infrastructurii de comunicații între cele două țări și prevenirea și combaterea criminalității, în valoare totală de peste 39 milioane de euro, au înregistrat progrese, dar implementarea lucrărilor trebuie să fie accelerată.
Plățile efectuate până în prezent pentru proiectele aflate în derulare au o valoare totală de 22,7 milioane de euro.
Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare țară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanților desemnaţi. Comitetul Comun de Monitorizare urmăreşte desfăşurarea programului, examinează toate problemele care afectează performanța acestuia, având posibilitatea de a emite recomandări către Autoritatea de Management în ceea ce privește implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprobă criteriile de selecție a proiectelor şi este responsabil de procedurile de evaluare şi selecție aplicabile proiectelor care urmează să fie finanțate prin program.
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.
Toate informațiile privind Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, apelurile de proiecte lansate și informațiile utile beneficiarilor de finanțare pot fi consultate pe web site-ul dedicat programului, www.ro-md.net.