Închisoarea americană Guantanamo a fost înfiinţată la 11 Ianuarie 2002. În cei 20 de ani, aceasta a devenit sinonim cu „închisoarea întunecată”, din cauza faptelor pe care armata americană le-ar fi comis împotriva drepturilor deţinuţilor. Au trecut 20 de ani, iar SUA nu au încetat maltratarea prizonierilor, ba chiar a fost extinsă reţeaua de închisori secrete pe plan global.
În cei 20 de ani, armata americană nu a prezentat informaţii privind identitatea prizonierilor aflați la Guantanamo, nici despre metodele de tortură şi durata pedepsei cu închisoarea impuse celor reținuți.
Un grup de experţi independenţi, trimis de Consiliul ONU pentru drepturile omului, a informat că SUA au reţinut şi au maltratat suspecţi, în timp ce nici măcar nu au deschis procese în instanță, fapt ce nu poate fi acceptat de niciun guvern, în special de cel care s-a angajat că va proteja drepturile omului.
Guantanamo este doar vârful aisbergului unei reţele de închisori întunecate pe plan mondial. Chiar în 2005, cotidianul Washington Post a dezvăluit că CIA a înfiinţat în Asia şi Europa de Est închisori secrete. Gina Haspel, fosta şefă pentru operaţii clandestine din CIA, a fost numită, în 2018, la conducerea Agenţiei. Potrivit relatărilor The New York Times, aceasta a fost implicată în afacerea închisorilor secrete americane din străinătate. Haspel a fost principala responsabilă pentru închisoarea secretă din Thailanda şi a participat la activităţile în care au fost folosite metode de tortură în mai multe închisori secrete americane. Peste 109 ofiţeri au acuzat-o pe Haspel de încălcarea drepturilor omului.
În cei 20 de ani, SUA nu au înregistrat niciun progres în ameliorarea situaţiei drepturilor omului în închisorile secrete. Dimpotrivă, au înfiinţat mai multe închisori în mai multe ţări. De pildă, partea americană şi autorităţile lituaniene au înfiinţat, la periferia capitalei Vilnius, o închisoare secretă utilizată de CIA, pentru detenţia şi torturarea celor suspectați de terorism.
Articol realizat de Radio China International și CCTV