Anwar Raslan, 58 ani, fost colonel în serviciile de informații siriene, a fost condamnat joi de justiția germană la închisoare pe viață pentru «crime împotriva umanității». Este vorba de un proces considerat «istoric», fiind primul în lume la care au fost judecate crime dintre cele mai oribile atribuite regimului lui Bashar al-Assad. Înalta Curte regională din Coblenz l-a recunoscut culpabil pe sirianul Anwar Raslan de moartea și torturarea deținuților dintr-un centru de detenție secret al regimului de la Damasc în perioada 2011-2012. Completul de judecată a reținut vinovăția fostului colonel pentru moartea a 27 persoane în centrul de detenție de la Al-Khatib, un loc de o sinistră reputație pentru cruzimea agenților și a practicilor lor în distugerea de vieți.
Salutând acest verdict «istoric», directorul executiv al ONG Human Rights Watch (HWR), Kenneth Roth, a subliniat că «tortura și moartea în detenție sunt un element-cheie al modului de a opera al guvernului lui Assad». La 11 ani de la revolta populară din Siria, acest proces este primul la care au fost examinate crimele ce-i sunt imputate regimului sirian. Pentru procedurile sale, tribunalul din Germania a aplicat principiul juridic al competenței universale care permite unui stat să judece autorii unor crime deosebit de grave, indiferent de naționalitate și locul unde au fost comise. La acest proces au asistat cel puțin 12 victime. Familii de sirieni refugiați şi ajunși în Germania s-au adunat în fața tribunalului. Peste 80 de martori au venit să expună maltratările îndurate în celulele insalubre și burduşite de deținuți. Deținuții de la Al-Khatib, au spus martorii, nu au fost doar torturați cu sălbăticie, dar au fost și înfometați și lipsiți de aer. Au fost loviți pe tot corpul, atârnaţi cu ambele mâini de frânghii prinse în tavan, au fost supuși electroşocurilor și arși. Grație unui curajos fotograf militar, la acest proces au ajuns peste 50.000 de clişee prezentând miile de sirieni morți în urma torturilor.
Anwar Raslan, în detenție provizorie de circa trei ani, nu și-a ascuns niciodată trecutul atunci când în 2014 s-a refugiat la Berlin împreună cu familia. Apărătorii săi au încercat să-i vină în ajutor cu faptul că el a părăsit serviciul încă din 2012 și că în funcția avută ar fi încercat să-i menajeze pe deținuți. Un fleac pe lângă conflictul și marea teroare din Siria care a costat 500.000 vieți omenești și în jur de 6,6 milioane de persoane în exil peste hotare.
Pentru săptămâna viitoare este programat un alt proces, la Frankfurt, legat de crimele din Siria, cel al unui medic fugit în Germania.