Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a ajuns, în primul trimestru din 2022, la 27,017 trilioane yuani, în creștere cu 4,8% față de perioada similară din 2021, mass-media consemând că evoluția PIB-ului chinez a „depășit așteptările”.
În fața multiplelor provocări generate de mediul internațional din ce în ce mai complex și sumbru, de focarele de Covid-19, creșterea Chinei de 4,8% nu a fost realizată ușor. Vânzările totale de bunuri de larg consum cu amănuntul au crescut cu 3,3%, iar importurile și exporturile au crescut cu 10,7%. În general, economia Chinei a continuat să se redreseze în primul trimestru, dând stabilitate economiei mondiale, dominată de incertitudini.
De unde vine stabilitatea economică chineză? Pe de o parte, China a adoptat o serie de măsuri pentru stabilizarea economiei, intensificând sprijinul pentru entitățile de piață grav afectate, crescând asigurările și protecția prin garanțiile de angajare, ceea ce a ajutat economia să avanseze în mod constant.
Pe de altă parte, întreprinderile chineze sunt angajate în transformarea digitală și inteligentă. Într-o întreprindere de producție din provincia Zhejiang din estul țării, doar câțiva lucrători asigură funcționarea mașinilor cu ajutorul tehnologiei digitale.
Potrivit sondajului realizat de Camera de Comerț Americană din China privind mediul de afaceri chinez, China rămâne una dintre primele trei destinații ale investițiilor pe termen scurt pentru 60% dintre companiile globale, în timp ce 66% intenționează să crească investițiile în acest an.
Cel de-al 131-lea Târg de import și export din China (Târgul de la Canton) este, de asemenea, o fereastră pentru China pentru împărtășirea oportunităților de dezvoltare cu lumea. Târgul de import din Canton din acest an a atras 402 întreprinderi din 32 de țări și regiuni.
China are capacitatea și condițiile de a depăși dificultățile și provocările, de a realiza o dezvoltare economică susținută și solidă, de a continua să servească drept stabilizator pentru economia mondială.