De 9 mai, ”Ziua Victoriei”, în Rusia a fost sărbătoare națională, prilej cu care s-a celebrat capitularea Germaniei naziste în fața trupelor aliate, în 1945. Numai că, anul acesta, evenimentul a fost marcat într-o rezonanță specială. Moscova a dorit să exhibe armata Rusiei într-o demonstrație de forță destinată să îmbărbăteze trupele angajate într-o misiune specială în Ucraina din care până acum au ieșit prost. Vladimir Putin a dorit să utilizeze această zi de comemorare pentru a orienta opiniile despre starea Rusiei, strategia ei politică și șansele aventurii în care s-a angajat invadând Ucraina. Acestui scop i-a subordonat și discursul pronunțat în fața uriașelor efective militare aduse în Piața Roșie și a marelui număr de invitați.
”Mă adresez forțelor noastre armate”, a spus Vladimir Putin, spunând că ”vă bateți pentru patrie, pentru viitorul său”. Referindu-se la decizia sa de a lansa operațiunea din 24 februarie în Ucraina, Vladimir Putin a revenit cu cunoscutele-i argumente, respectiv acuzația nefondată că autoritățile ucrainene pregăteau un atac împotriva separatiștilor pro-ruși din estul țării, că Ucraina dorește să se doteze cu bomba atomică și că este subordonată alianței NATO, o amenințare considerată existențială pentru Rusia. ”O amenințare absolut inacceptabilă se constituia direct la frontierele noastre”, a susținut liderul rus, acuzând în același timp Ucraina de neonazism. În acest context, el a calificat ofensiva sa drept ”o ripostă preventivă” și, în plus, lansarea ei drept ”unica soluție bună”. A reproșat țărilor NATO, în special SUA, că plănuiau o invazie în ”teritoriile istorice ale Rusiei”. Din nou, Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei cu fraza greu de crezut cum că a dorit să evite ”ca oroarea unui nou război global să se repete”.
Evocând memoria soldaților ruși morți în Ucraina, Vladimir Putin a anunțat niște avantaje fără precedent familiilor celor ce și-au pierdut viața și răniților. ”Fiecare soldat care a pierit, a spus Putin, este o pierdere pentru noi toți şi o tragedie pentru apropiații lor. Vom susține familiile și mai ales copiii acestor soldați uciși, am semnat un decret în acest sens în această dimineață”. A urat însănătoșire celor care au fost răniți pe front și a adus omagiu celor care îi asistă. A păstrat un minut de reculegere în Piața Roșie în memoria celor ce și-au pierdut viața. Și-a încheiat discursul în uralele uriașelor efective militare aduse în Piața Roșie și pe fondul salvelor de tun de Ziua Victoriei. Înconjurat de generalii și camarila la putere, au urmărit expunerea de forțe și armele în dotare cu care, spun jurnaliști străini prezenți la Moscova, Putin a dorit să arate că poate distruge lumea.