A cunoaște trecutul înseamnă a te pregăti pentru viitor, având alături, totodată, cunoștințele necesare pentru a te asigura că acesta nu se va mai repeta. Bineînțeles, nu întotdeauna acest lucru e posibil, iar multe dintre scenariile de azi ar fi putut fi evitate dacă liderii lumii ar fi cunoscut, cu adevărat, marile lecții ale istoriei universale.
Recomandări de cărți istorie antică, medievală și modernă
Pentru pasionații de istorie antică, medievală și modernă, am pregătit câteva recomandări de lectură și câteva titluri de colecție pe care trebuie să le aveți în bibliotecă. Fiecare carte a fost scrisă de autori apreciați și recunoscuți în întreaga lume pentru titlurile care au devenit bestseller în cel mai scurt timp.
Războiul regilor. Gloria și decăderea sistemului monarhic european 1910-1918 de Theo Aronson – editura Meteor Press
Începem cu un autor care a publicat deja 23 de cărți de istorie și care a oferit astfel cititorilor și specialiștilor din întreaga lume oportunitatea de a privi trecutul printr-o perspectivă obiectivă, bine documentată și din unghiuri cât se poate de captivante. În Războiul regilor avem parte de o demonstrație fascinantă a modului în care suveranii europeni au eșuat, rând pe rând, la menținerea sistemului monarhic. Legăturile de sânge dintre regii Europei se dovedesc fragile odată cu Primul Război Mondial, iar personalitățile lor sunt dezvăluite și analizate, rând pe rând, de Theo Aronson, dând la iveală astfel diferențele majore dintre conducători precum țarul Nicolae, împăratul Franz Joseph sau Albert al Belgiei, Ferdinand al României și George V al Marii Britanii. Se va vedea astfel, după un amplu proces, în ce fel au reușit doar unii monarhi să își păstreze teritoriul și sistemul de conducere. O lucrare excelentă, remarcabilă prin subiectul ales și prin stilul îmbogățit de umorul și ironia autorului.
Pe front în Războiul Crimeii de Robert B. Edgerton – Editura Meteor Press
Istoricul Robert B. Edgerton aduce o nouă perspectivă asupra modului în care a fost perceput războiul de toți cei care au fost nevoiți să îl îndure, dar și de către cei care l-au menținut încă din 1853. Cruzimea faptelor, brutalitatea unor acte inerente războiului sunt capitole concrete cărora autorul cărții le dedică o atenție detaliată. Scrierile sale au meritul de a oferi un peisaj cuprinzător al începutului de conflict în Crimeea și al modului în care războiul a continuat să se reaprindă în mijlocul unui teritoriu asupra căruia nu s-a putut cădea la pace.
Epoca întunecării de Catherine Nixey – Editura Humanitas
Catherine Nixey ne aduce probabil una dintre cele mai frumoase cărți de istorie scrise vreodată, tratând creștinismul din perspectiva prin care a alimentat și a susținut unele dintre cele mai mari distrugeri ale timpului. Fanatismul creștinismului din primele secole de început e pus sub lupa atentă a acestei autoare care vorbește fără sfială, documentând fiecare moment, despre distrugerea Templului lui Serapis din Alexandria, arderea marilor biblioteci ale timpului, demolarea statuilor, controlul deplin al vieții private sau intoleranța și ura propovăduite de monarhii creștini ai vremii. The Times scrie despre această carte: „Epoca întunecării scoate la iveală ce s-a pierdut odată cu victoria creștinismului. Este o carte cutremurătoare despre o epocă a distrugerii si disperării, în care Catherine Nixey îmbină cu pricepere și talent tonul serios al cercetătorului cu expresivitatea și cursivitatea jurnalistului. O carte cu adevărat provocatoare, care va pune într-o lumină nouă tot ce știm despre începuturile creștinismului”. O lectură aparte și de neratat!
Războiul lui Spartacus de Barry Strauss – Editura Humanitas
Un erudit într-ale istoriei militare a lumii antice, Barry Strauss spune despre această carte: „Povestea lui Spartacus este în primul rând o poveste de război: un clasic studiu de caz al unei insurecții conduse de un geniu al tacticilor de gherilă și al unei contrainsurecții inițiate de o putere convențională… Războiul lui Spartacus este, de asemenea, o poveste despre un conflict etnic… Scindările tribale i-au transformat pe rebeli în clici învrăjbite”. În același timp, această carte reușește să conțină și ingredientele savuroase ale unei povești de iubire pe fundalul unei cruciade. Personalitatea lui Spartacus este reasamblată din toate unghiurile, iar meritul acestei cărți vine din talentul extraordinar al lui Barry Strauss de a readuce la viață, într-un mod fermecător, unele dintre personalitățile marcante ale istoriei.
Intelectualii în Evul Mediu de Jacques Le Goff – Editura Art
Evul Mediu a avut parte și de câteva minți strălucite care aveau să facă lumină tocmai în bezna gândirii care a conturat acea perioadă. Atunci a prins viață, prin rădăcini din ce în ce mai puternice, mentalitatea care avea să schimbe profund societatea în deceniile următoare. Oameni precum Roger Bacon, Toma d’Aquino, Eckhart, Dante au reprezentat stâlpii unei forme de învățământ care avea să dăinuie până în ziua de azi și să sprijine învățământul la un nivel înalt, iluminând astfel, pe viitor, gândiri din ce în ce mai elevate. Despre această carte, Times Literary Supplement spune că este „cea mai bună introducere generală în acea instituție de învățământ unică occidentală, universitatea.”
Familia Borgia. Crime, nepotism, corupție de Christopher Hibbert – Editura Corint
Ecranizarea istoriei acestei familii a adus cu atât mai multă faimă unuia dintre cele mai corupte nume din perioada secolelor al XV-lea si al XVI-lea. În perioada Renașterii, Familia Borgia a reușit să fie una dintre cele mai cunoscute pentru felul în care membrii săi obțineau ceea ce își doreau. Lăcomia rămâne una dintre trăsăturile definitorii ale acestei mari familii din societatea italiană. Rodrigo Borgia, devenit papă sub numele de Alexandru al VI-lea in 1492, e unul dintre cei mai emblematici membri ai acestei familii, iar Christopher Hibbert reușește să facă niște portrete desăvârșite unora dintre cele mai complexe figuri ale acelor timpuri.
Spartanii de Andrew J. Bayliss – Editura All
Nu putem vorbi cu adevărat de toate etapele istoriei fără să amintim și de perioada analizată de Andrew J. Bayliss în Spartanii. Cum erau cu adevărat spartanii la apogeul puterii lor (550-371 i.Hr.). Peisajul din Sparta nu mai cunoaște secrete datorită istoricului deplin care e Bayliss. Aflăm astfel nenumărate povești captivante despre confruntarea de la Termopile, despre comportamentul spartanilor, despre regulile care le guvernau viața, dar și despre cruzimea lor a cărei amintire încă mai cutremură o întreagă lume. Dacă istoria a învăluit civilizația spartană în veșminte pline de mister, istoricul Bayliss dă la o parte toată această aură criptată și ne arată care sunt principiile care au creat, în timp, istoria Spartei și a locuitorilor săi.
Segmentul de cărți de istorie a fost întotdeauna unul foarte apreciat și tocmai de aceea aproape toate editurile scot anual zeci de volume scrise de autori consacrați. Vă dorim lectură plăcută.