Greenfield, cu sprijinul Romsilva București și Băneasa Race, a dat startul, sâmbătă – 8 decembrie, la cea mai mare acțiune de plantare organizată anul acesta în nordul capitalei, la marginea Pădurii Băneasa. Evenimentul a avut loc în ziua premergătoare competiției Băneasa Race și a constat în plantarea a câte un puiet de stejar pentru fiecare alergător participant la cursă, în total fiind sădiți peste 1.000 de copaci, pe o suprafață de 0,5 ha. Acțiunea inițiată de Impact Developer&Contractor SA, dezvoltatorul cartierului Greenfield, face parte dintr-o campanie amplă de împădurire desfășurată de către companie în nordul capitalei, care a implicat plantarea a peste 2.500 arbori și arbuști în ultimii 5 ani și va continua cu sădirea, până în 2028, a încă 4500 de arbori, conform angajamentului asumat, acela de a planta un pom pentru fiecare apartament construit.
Acțiunea de plantare a reunit peste 150 de voluntari (dintre care aproximativ 30 de copii): alergători la Băneasa Race, locuitori ai cartierului Greenfield, angajaţi ai companiei, dar și alte persoane care au dat curs invitaţiei. Impact a asigurat puieții, uneltele de lucru și băuturile calde, iar voluntarii au fost asistați de specialisti Romsilva București, care i-a instruit, îndrumat şi sprijinit pe tot toată perioada plantării.
“Viziunea noastră ca dezvoltator imobiliar estesă construim spații de locuit care încurajează stilul de viață sănătos,mișcarea în aer liber și comuniunea cu mediul înconjurător, de aceea ne bucurămcă în Greenfield s-a format o comunitate de oameni iubitori de natură, dar și responsabili de protejarea sa. Această campanie de plantare este un exemplu decolaborare între dezvoltator şi comunitate, colaborare din care avem cu toţiide câştigat. Impact și-a luat angajamentul că pentru fiecare apartamentconstruit în cartierul Greenfield, va planta câte un arbore, și, la fel ca înanii precedenți, ne respectăm această promisiune”, a declarat BogdanOșlobeanu, Director General Impact.
Stejarul este un arbore reprezentativ pentru zonelede climă temperată, fiind răspândit în Europa, Asia Mică și Africa de Nord. Sedezvoltă mai ales la câmpie și în zonele colinare și se poate extinde cuușurință până la înalțimea de 50 m, iar durata sa de viață poate atinge 800 deani.
Copacii sunt considerați plămânii planetei, fiind una dintre principalele arme de a lupta împotriva încălzirii globale și a menține un mediu înconjurător curat și sănătos, prin numeroasele beneficii pe care aceștia le oferă:
- Copacii produc oxigen. Un copac cu frunze, ajuns la maturitate, produce într-un sezon necesarul de oxigen inhalat de 10 oameni într-un an.
- Copacii curătă aerul. Ei interceptează particulele din aer, reduc căldura, absorb poluanţii. O pădure urbană poate absorbi întreaga cantitate de dioxid carbon produsă de oraş.
- Copacii oferă protecție și răcoare. Pe timpul iernii, ei acţionează ca tampon împotriva vântului, putând să reducă cheltuielile cu încălzirea cu până la 30%. Pe timpul verii, umbra lor reduce nevoia de aer condiţionat.
- Copacii sunt bariere de sunet foarte eficiente, aproape la fel de eficiente ca pereţii de piatră. Copacii plantaţi strategic pot micşora zgomotele traficului rutier sau pe cele provenite de la aeroporturi.
- Copacii ajută la prevenirea eroziunii solului, prin conservarea apei de ploaie şi reducerea depozitării sedimentelor după furtuni.
- Copacii au efect terapeutic. Specialiştii definesc silvoterapia drept metoda terapeutică de prevenire și vindecare a bolilor, folosind energia emanată de copaci. Oxigenul ajută la activarea circulaţiei sangvine, creşte numărul globulelor roşii, uşurează respiraţia în cazul bolilor pulmonare, oxigenează creierul (întârziind, astfel, îmbătrânirea). Şi, nu în ultimul rând, o plimbare prin pădure contribuie la îmbunătățirea somnului. În cazul persoanelor fără probleme de sănătate, silvoterapia este recomandată pentru întărirea organismului, pentru combaterea stresului şi a oboselii.