„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” ajunge și anul acesta la malul mării, mai exact la Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud, arată un comunicat de presă. Filmele sunt programate miercurea, iar proiecțiile vor începe după lăsarea întunericului, adică după ora 21.00.
Programul demarează miercuri, 6 iulie cu „Octav”, cel mai vizionat film în cinematografele din România, în anul 2017. „Octav” vorbește despre nostalgia amintirilor, personajul principal călătorind în trecutul său miraculos, spre a se bucura de el. “Timpul zboară atât de repede! Trebuie să preţuim fiecare moment!”, spune Octav. Doi titani ai scenei şi ai ecranului românesc, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc forţa lor expresivă excepţională, acestei călătorii în sine şi în timpul propriei vieţi.
Miercuri, 13 iulie este programat filmul comic-amar „Funeralii fericite”, al cărui protagonist şi regizor este inconfundabilul Horaţiu Mălăele. Filmul prezintă aventura a trei prieteni care au găsit un prilej de distracție plătind o țigancă să le ghicească viitorul. Însă, distracția începe cu adevărat atunci când li se prezice data exactă a morții și modul în care vor muri…
Seria proiecțiilor oferite în luna iulie în cadrul „Caravanei filmului românesc” se încheie miercuri, 20 iulie cu „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” (regia Toma Enache), primul film realizat în limba aromână. Personajul principal este Toni Caramușat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni și originile lor. Primele 12 adevăruri au fost reunite de lingvistul Matilda Caragiu Marioțeanu în ”Dodecalogul aromânilor”.
Proiecțiile au loc în cadrul Festivalului eco-art Eforie Colorat (organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale) care propune peste 200 de evenimente culturale, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie – 4 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat este un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. Despre exploatarea etică și coerentă a potențialului turistic, dezvoltare sustenabilă și oportunități de creștere prin cultură va vorbi și jurnalistul britanic Charlie Ottely, cunoscut pentru seria documentarelor „Flavours of Romania” sau „Wild Carpathia”, invitat special al festivalului în cadrul unui colocviu cu proiecție de film programat în luna august.
Pe lângă filme, vizitatorii se vor bucura de expoziţii de fotografie şi de artă, de ateliere creative, de o bibliotecă pop-up, o zonă de realitate virtuală, concerte, şi momente artistice, pe care le veţi putea descoperi pe tot parcursul verii.
În luna iulie, programul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul, la Eforie Colorat – Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud, este următorul:
Miercuri, 6 iulie: OCTAV
Regia: Serge Ioan Celibidachi; Scenariul: Serge Ioan Celibidachi, James Olivier;
Cu: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu
Miercuri, 13 iulie: FUNERALII FERICITE
Regia: Horațiu Mălăele; Scenariul: Adrian Lustig;
Cu: Horaţiu Mălăele, Crina Semciuc, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Dorina Lazăr, Alexandru Bindea, Antoaneta Zaharia, Florin Zamfirescu
Miercuri, 20 iulie: NU SUNT FAIMOS, DAR SUNT AROMÂN
Regia: Toma Enache; Scenariul: Carmen Dîrvariu, Toma Enache;
Cu: Toma Enache, Linda Taylor, Lica Gherghilescu – Tanasoca, Rudy Rosenfeld, Teodora Calagiu Garofil
Proiecțiile încep după ora 21.00, iar accesul publicului este liber.
Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a X-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.