Infrastructura de internet s-a extins masiv în satele din China după cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, cu realizări remarcabile în accesul la rețelele de telecomunicații cu banda largă.
Oamenii din satul Silian din prefectura Bobai, Regiunea Autonomă Guangxi-Zhuang, au trăit până nu demult într-o sărăcie lucie. În 2012, în zonă nu erau decât patru stații de bază de telecomunicații mobile și doar 35% din familii aveau acces la internet cu banda largă.
Schimbările au început să apară din 2017. În 2020, satul a avut acoperire 4G, iar din 2022 este și 5G. Povestea acestui sătuc de munte reflectă schimbările uriașe înregistrate în ultimul deceniu, în China, în infrastructura de telecomunicații. În acest interval, problema a fost soluționată.
În anul 2021, rata de acoperire a internetului în mediul rural a ajuns la 57,6%, cu 33,9 procente mai mare față de anul 2012. În același interval, numărul familiilor din mediul rural conectate la rețelele de telecomunicație cu banda largă a crescut la nivel național, de la 40,76 milioane, la 157,7 milioane, rata de creștere fiind de 287%.
Volumul vânzărilor online în zonele rurale a crescut de la 353 miliarde de yuani, în 2015, la 2.050 miliarde de yuani, în 2021. În prezent, toate școlile medii și primare din China au acces la rețelele de telecomunicații cu banda largă, în timp ce peste 90% din prefecturi și districte beneficiază de servicii de asistență medicală de la distanță.
În prezent, construcția de infrastructură în domeniul telecomunicațiilor este într-un continuu progres, iar discrepanțele digitale dintre orașe și sate sunt din ce în ce mai mici. Procesul de digitalizare și informatizare face ca satele chineze să poată ține pasul cu mersul lumii și al erei actuale.
Articol realizat de Radio China International și CCTV