Ediția a XII-a a Promenadei Operei a adus sâmbătă, 27 august, pe esplanada Operei Naționale București un număr de peste 2.000 de spectatori ai avanpremierei stagiunii.
„Promenada Operei este foarte importantă pentru noi” – a declarat Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București. „E un eveniment informal în cadrul căruia promovăm valorile culturale ale Operei publicului de mâine. Este misiunea primordială a oricărei instituții publice de cultură. Desigur, pe lângă partea de distracție, sau chiar de ineditul ridicării cu balonul, cei care au fost alături de noi la promenadă au fost și spectatorii Galei Extraordinare. Toată muzica interpretată în această gală nu este altceva decât un eșantion al stagiunii care stă să înceapă pe 1 Octombrie cu un titlu nou de repertoriu, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, o premieră pe care ne-o dorim de multă vreme. Nu întâmplător am anunțat și programul primelor trei luni în cadrul unei conferințe de presă susținute în preambulul Promenadei. Sper ca tinerii și copiii veniți să petreacă un timp liber plăcut alături de oferta culturală și educațională a Promenadei să revină, alături de părinții și de prietenii lor și în Sala Mare a ONB la spectacolele noastre.”
Hub-ul cultural Promenada Operei a oferit celor prezenți pe esplanadă o serie de activități în aer liber care s-au desfășurat pe parcursul a 12 ore. Atelierul de pictură și creație costume a atras cca. 70 de cursanți, în special copii. Peste 650 de persoane au pășit pentru prima dată în clădirea Operei, proiectată de arhitectul Octav Doicescu, în cadrul tururilor ghidate. Atelierul de dezvoltare personală a fost centrul de interes pentru 90 de persoane, în timp ce atelierul „Meseriile viitorului” a provocat curiozitatea a peste 150 de persoane. Sute de participanți au ales atelierul de confecționare păpuși, iar peste 50 de copii au făcut „Primii pași de balet” cu prim-balerina Mihaela Soare, un număr similar ajungând „Prima dată la pian” cu pianistul Mădălin Voicu Jr.. Teatrul de păpuși a atras peste 300 de spectatori, iar spectacolul de teatru „Wasted” de Kae Tempest a fost urmărit cu interes de peste 200 de spectatori. Nu în ultimul rând, cea mai inedită atracție a Promenadei, balonul cu aer cald, a ridicat în aer la zeci de metri înălțime cca 50 de amatori de senzații vizuale neobișnuite.
Publicul prezent la eveniment s-a putut bucura de Gala Extraordinară care a început la ora 21:00, cu participarea orchestrei, a corului și a ansamblului Operei Naționale București dirijate de Tiberiu Soare. Evenimentul a adus pe scenă pe sopranele Iulia Isaev, Marta Sandu Ofrim, Madeleine Pascu și Cristina Eremia, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorii Daniel Magdal și Andrei Lazăr, baritonii Cătălin Toropoc, Alexandru Constantin și Dan Indricău, bașii Marius Boloș și Ion Dimieru, prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Valentin Stoica, Marina Gaspar, dar și balerinii ansamblului Raluca Jercea și Ștefan Meșter. Regia a purtat semnătura lui Alexandru Nagy.
Publicul s-a bucurat de un veritabil regal liric ce a cuprins o suită de capodopere muzicale, dintre care amintim numai câteva dintre ariile şi duetele interpretate: Il ètait une fois à la cour d’Eisenach – din opera „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach; Un bel di vedremo – din opera „Madama Butterfly” de G. Puccini; Parigi, o cara – din opera „La traviata” de G. Verdi; Te Deum din opera „Tosca” de G. Puccini. Emoția și pasiunea muzicii clasice s-au împletit în pași de dans și interpretări solistice de excepție pe esplanada din fața primei scene lirice a țării.
Evenimentul de tradiție Promenada Operei, ajuns la cea de-a XII-a ediție, s-a desfășurat anul acesta în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), iar intrarea a fost liberă.