Salomé Zourabichvili va conduce Georgia în următorii cinci ani, cu speranța că va include această fostă republică sovietică în NATO și în Uniunea Europeană. Dar, dată fiind contestarea victoriei sale în recentele alegeri, mandatul său ar putea fi marcat de noi tulburări în viața politică a acestei țări.
De la diplomația franceză, Salomé Zourabichvili a ajuns la președinția Georgiei. Domnia sa a fost investită în noua funcție duminică, devenind prima femeie președinte al acestei țări, după victoria în alegerile prezidențiale de la sfârșitul lunii noiembrie. «Scopul președinției mele va fi să redau Georgiei dezvoltarea, democrația și drumul ireversibil către Europa», a afirmat dna Zourabachvili în discursul de învestitură. «Voi facilita acest proces, a adăugat domnia sa, cu sprijinul partenerului nostru strategic, Statele Unite, și al prietenilor noștri europeni».
În NATO și în Uniunea Europeană?
De circa zece ani, fosta republică sovietică dorește să fie integrată în NATO și în UE, chiar cu riscul de a deranja Moscova. Pentru început, era nevoie de o nouă Constituție care să transforme înainte de toate această mică țară din Caucaz, vecină cu Rusia și Turcia, într-o republică parlamentară cu un președinte având un statut mai ales simbolic. În actuala conjunctură, mandatul dnei Zourabichvili demarează pe fondul unei perioade de instabilitate, întrucât opoziția contestă rezultatele alegerilor prezidențiale și reclamă legislative anticipate. Salomé Zourabichvili este născută în Franța din părinți fugiți imediat după venirea bolșevicilor la putere în Rusia. Domnia sa a fost pentru o scurtă perioadă ambasadoarea Franței în Georgia, iar ulterior a avut funcția de șefă a diplomației fostului președinte Saakachvili, înainte de a deveni apoi o oponentă dură a acestuia. Victoria ei la recentele alegeri prezidențiale a surprins. Calificându-se, alături de Grigol Vachadzé, în primul tur, Salomé a învins în al doilea tur de scrutin cu 59,52% din voturi, față de 40,48% cât a obținut opozantul său, susținut de o coaliție de 11 partide. De precizat un element important: dna Zourabichvili a fost susţinută în principal de partidul Visul Georgiei, fondat de cel mai bogat georgian, Bidzina Ivanichvili, pe care mulți îl consideră adevăratul «stăpân» al țării, chiar dacă, oficial, este retras din viața politică. «Partidul Visul Georgiei a acaparat Constituţia țării, instituțiile noastre de stat și libertatea de exprimare», a susținut contracandidatul în alegeri al dnei Salomé Zourabichvili cu prilejul unui marș de protest al opoziției organizat duminică la Tbilisi, în chiar ziua investiturii prezidențiale. Opoziția denunță cumpărarea de voturi, falsificarea voturilor din urne și intimidarea alegătorilor la scrutinul din noiembrie.
Strada contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale
Observatori din partea OSCE, prezenți la derularea alegerilor prezidențiale, au criticat «utilizarea abuzivă» a resurselor statului pentru favorizarea dnei Zourabichvili. În primele zile ale lunii decembrie, mai multe zeci de mii de georgieni au manifestat la Tbilisi împotriva scrutinului ce a adus-o la conducerea statului pe fosta diplomată franceză și au cerut organizarea de noi alegeri legislative.
GEORGIA 7/16 HRISTOS 7, Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; Georgia 7/12 HRISTOS 7/12; GEORG.I.A. GEORG.A.-Georgeta, I-Ilie. Georgeta și Ilie. Georgeta a fost mama mea, omorâtă în anul 2004, la 49 de ani și clonată ulterior. Nu știu nici astăzi cum a murit și nici unde e îngropată.