Cele mai recente investigații arată că pandemia de Covid-19 a provocat un deficit de cel puțin 500.000 de persoane pieței forței de muncă din SUA, principalele cauze fiind rata ridicată de transmitere a variantelor virusului și ponderea mică a pacienților infectați care pot reveni la locurile de muncă, relatează The New York Times. Specialiștii sunt de părere că dacă rata contaminării cu Covid-19 nu va scădea, lipsa forței de muncă va continua.
Potrivit The New York Times, influențele negative ale pandemiei asupra pieței forței de muncă sunt evidente: din cauza acesteia, peste un milion de americani și-au pierdut viața, 260.000 dintre aceștia nu au ajuns la vârsta de pensionare. Pe deasupra, câteva milioane de americani au ieșit la pensie înainte de termen sau au fost nevoiți să-și părăsească locurile de muncă pentru a avea grijă de familie și copii. Acum, deși companiile își reiau treptat activitățile de producție și manageriale, datele arată că oamenii au în general voința de muncă mai slabă decât înainte de pandemie. În august 2022, cei care erau angajați sau căutau un loc de muncă reprezentau un procent de 62,4% din totalul populației SUA, cu un procent mai mic decât înainte de pandemie.
Potrivit The Wall Street Journal, mai mulți specialiști susțin că problema angajărilor este una din provocările majore cu care se confruntă economia americană. Din pricina lipsei de forță de muncă, multe firme sunt incapabile să ofere suficiente produse și servicii. Privind pe termen lung, creșterea economiei naționale este dependentă de creșterea forței de muncă și a productivității. În acest sens, în cazul în care piața forței de muncă nu va putea fi revigorată, vor fi afectate sectorul de servicii și industria manufacturieră și va fi greu de realizat o creștere economică.
Articol realizat de Radio China International și CCTV