Embargoul european asupra cărbunelui provenit din Rusia a intrat în vigoare în noaptea de miercuri spre joi, 11 august. Este o decizie ce a fost luată în urmă cu patru luni de zile, de către cei 27 membri ai Uniunii Europene, în cadrul celei de a cincea serii de sancțiuni contra Moscovei în urma invadării Ucrainei. Nu este un secret pentru nimeni că această măsură ar putea agrava și mai mult tensiunile legate de aprovizionarea energetică, unele țări ale UE, cum este cazul Poloniei și al Germaniei, fiind dependențe de cărbunele rus.
Acest embargou, decretat în luna aprilie de către membrii UE, urma să devină efectiv după o perioadă de tranziție de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie mai puteau fi onorate în această perioadă. Era de fapt prima sancțiune a UE care lovea sectorul energetic rus. Ulterior, în luna mai, a fost decis embargoul progresiv până la finele anului 2022, asupra petrolului rus. Reamintim că, până anul trecut, Uniunea Europeană importa până la 45% din necesarul său de cărbune din Rusia, în valori de 4 miliarde euro anual, iar unele țări cum este cazul Germaniei și al Poloniei, care utilizează cărbunii la producerea electricității, sunt dependente în mod serios de cărbunii din Rusia. Întrucât consumul anual european de cărbuni, combustibil fosil foarte poluant, a scăzut de la 1200 la 427 milioane de tone în perioada 1990-2020, închiderea a numeroase mine pe continentul european a contribuit la creșterea dependenței europenilor de importuri de cărbuni.
Europa de Est se pregătește de o iarnă deosebit de dificilă
În privința huilei, achizițiile UE din Rusia au ajuns de la 8 milioane de tone în 1990, la 43 milioane tone în 2020. În fața reducerii livrărilor de gaze din Rusia și a riscului unei penurii, mai multe țări cum ar fi Germania, Austria, Olanda sau Italia au anunțat în ultimele luni că vor recurge într-o mai mare măsură la centralele electrice pe bază de cărbuni. În primele cinci luni ale anului 2022, electricitatea produsă folosind cărbunii în Germania a crescut cu 20%. Embargoul total asupra cărbunelui rus îi determină pe europeni să se aprovizioneze din alte locuri: din Statele Unite (în jur de 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru 2022), Australia, Africa de Sud sau Indonezia.
În fața tensiunilor ce agită piețele, situația se anunță extrem de complicată pentru Polonia, țară tradițional minieră, dar în prezent importatoare de cărbune. În timp ce producția locală ajungea în ultimii ani la aproximativ 55 milioane tone anual, ea va trebui acum să mai importe în jur de 12 milioane tone de cărbuni, din care 10 milioane tone din Rusia. Guvernul naționalist polonez a impus de la mijlocul lunii aprilie o interzicere totală a importurilor de cărbuni din Rusia, provocând o gravă penurie și o creștere vertiginoasă a prețurilor. În prezent, tona de cărbune este în Polonia de patru ori mai scumpă față de prețul de acum un an. În această situație, Varșovia a plafonat prețurile și a raționalizat achizițiile. Capacitățile limitate ale porturilor, ale căilor ferate și ale celor fluviale complică creșterea importurilor, alimentând neliniștea legată de aprovizionările necesare depășirii problemelor din iarna care vine.