Deosebiri de poziții între Rusia și africani, dispute între lideri africani
Izolată pe scena politică internațională după invadarea Ucrainei, Moscova a organizat săptămâna trecută, joi și vineri, cel de-al doilea summit Rusia-Africa, reunind anul acesta ceva mai puțini șefi de stat africani, mare parte a țărilor africane invitate trimițându-și oficiali de rang mai mic, unii chiar la nivel de ambasadori. Dezbaterile, semnalează RFI, ”Le Figaro” și alte publicații occidentale, nu au fost lipsite de deosebiri de ton și conținutul pe care l-ar fi dorit și pentru care a acționat în ultimele săptămâni Vladimir Putin. A fost adoptată o declarație comună care, în esență, prevede o cooperare crescândă în domeniul aprovizionării alimentare, al energiei și ajutorarea dezvoltării continentului african. Textul, publicat pe site-ul Kremlinului, include apelul Moscovei la ”crearea unei ordini mondiale multipolare mai juste, echilibrate și durabile, care să se opună ferm oricărei forme de confruntare internațională pe continentul african”. Textul prevede de asemenea că Moscova va ajuta țările africane ”să obțină reparații pentru pagubele economice și umanitare cauzate de politicile coloniale occidentale, inclusiv restituirea bunurilor culturale” ce le-au fost jefuite. În legătură cu situația din Ucraina, țările africane au insistat asupra necesității păcii și a încetării războiului, ale cărui consecințe provoacă daune serioase mai ales țărilor africane. Reprezentanții acestui continent și-au făcut cunoscută voința politică și realul lor interes de a media în vederea găsirii unei soluții de încetare a războiului.
Potrivit documentului final al summitului de la Sankt-Petersburg, reuniunile de acest gen se vor ține de acum încolo la fiecare trei ani. Va fi creat un ”mecanism de parteneriat și dialog” având în competență chestiunile de securitate, inclusiv cele legate de lupta împotriva terorismului, securitatea alimentară și schimbările climatice. Este de asemenea avută în vedere problema trecerii sistematice la moedele naționale, inclusiv rubla, în reglementările financiare ale tranzacțiilor comerciale între Rusia și Africa.
Tensiunile între liderii africani nu au putut fi evitate
Vineri, în ultima zi a summitului, președintele Vladimir Putin și președintele în exercițiu al Uniunii Africane, Azali Assoumani, au rostit discursurile de încheiere a evenimentului. Ei și-au afișat satisfacția și unitatea – chiar dacă, remarcă RFI, nu a existat unitate în toate chestiunile dezbătute, atât între ruși și africani cât și între diverși lideri ai țărilor continentului. Liderul Uniunii Africane și-a exprimat speranța într-un progres concret al cooperării cu Rusia, dar a fost prudent în legătură cu livrările de cereale. El a repetat că donațiile ruse nu sunt suficiente la nevoile continentului și a subliniat că se impune încetarea focului în Ucraina și că statele africane care suferă de pe urma acestui război sunt gata să-și asume rolul de ”mediatori”. Pozițiile cele mai dure au apărut vineri, când căpitanul Ibrahim Traoré, liderul statului Burkina Faso, a decis să ”spele rufele murdare în familie”. Corespondentul RFI relatează că acesta a reunit la o masă rotundă toți partenerii africani prezenți la summit. Era pentru prima oară când Traoré se afla într-un astfel de cadru, țară sa fiind suspendată din Uniunea Africană începând din ianuarie 2022, când a condus lovitura de stat militară. S-a adresat frontal celor 23 șefi de stat și de guverne reuniți în jurul lui Vladimir Putin: ”Îmi cer scuze celor pe care-i voi vexa în ceea ce urmează să spun, a menționat el. Întrebările pe care generațiile noastre și le pun azi sunt următoarele: vrem să înțelegem cum, având atâtea bogații în solul și subsolul nostru, Africa este astăzi continentul cel mai sărac. Și cum se face că șefii noștri de stat traversează lumea pentru a cerși? Se impune ca noi, șefii de stat africani, să încetăm a ne mai comporta ca niște marionete care dansează de fiecare dată când imperialiștii mânuiesc sforile”, a lansat liderul statului Burkina Faso.
L-a secondat imediat liderul Senegalului, Macky Sall: ”Pentru a da răspuns la întrebările căpitanului Traoré, spun: Șefii de stat nu au venit aici (la Sankt-Petersburg – n.n.) pentru a cerși. Noi nu mergem nicăieri să întindem mâna, noi acționăm pentru un parteneriat bazat pe demnitate egală între popoare. Acesta este discursul pe care-l rostesc la Dakar, aici la Sankt-Petersburg sau la Washington. Iar această luptă transcende toate generațiile”.
E plin internetul de interviuri sau discursuri ale sefilor de stat africani care nu doresc sa se alinieze la ‘valorile occidentale’ adica propaganda homosexuala si casatoria intre persoane de acelasi sex.
Mai multe tari africane au adoptat in ultimul am legi impotriva acestor practici care se vor pedepsi cu inchisoare.
Africanii au prins curaj pentru ca de cativa ani China si Rusia le ofera variante alternative de dezvoltare economica, iar influenta Frantei in Africa a ajuns aproape nula.
Am auzit lideri africani vorbind despre de-dolarizarea schimburilor economice internationale, subiect tabu in anii trecuti.
Africa a prins curaj si curajul lor se bazeaza exact pe ordinea mondiala multipolara care a devenit o realitate.