Accenture, lider mondial în domeniul serviciilor profesionale, a dezvoltat și implementat, pe parcursul ultimului an, mai multe programe de învățământ destinate atât elevilor, cât și studenților, stimulând interesul acestora în domeniul IT.
Programele educaționale Accenture se adresează fiecărei grupe de vârstă și au rolul de a încuraja generațiile mai tinere să se implice în educația STEM (din limba engleză – Science, Tehnology, Engineering and Mathematics). În urma unor parteneriate încheiate cu asociații educaționale, școli și universități, angajații Accenture au oferit din experiența lor luând parte în mod activ în calitate de profesori, mentori și chiar co-creatori în programele derulate. Astfel:
• Pentru elevii de școală elementară, au fost organizate cursuri de programare de bază cu accent pe robotică și programe de tip hands-on.
• Pentru liceu au fost organizate ateliere practice, hackatoane și programe de mentorat în care elevii au dezvoltat idei inovatoare alături de mentorii Accenture.
• Împreună cu universitățile locale au fost organizate seminarii despre cele mai noi tendințe tehnologice precum AI (Inteligența Artificială), Securitate sau Machine Learning.
Cele mai apreciate activități, cu cele mai satisfăcătoare rezultate, au fost însă programele de cercetare și internship. Pe parcursul acestor programe studenții, sub îndrumarea mentorilor Accenture, lucrează la proiecte inovatoare, utilizând cele mai noi tehnologii, care au o mare aplicabilitate în lumea reală. Spre exemplu, la sfârșitul programului de internship din acest an doi studenți au prezentat un robot autonom programabil care folosește lumina UV pentru a dezinfecta încăperile și holurile.
În ultimul an, angajații Accenture au colaborat cu zece asociații partenere și au predat la opt universități, 28 licee și zece școli elementare din București, Cluj, Mureș, Timișoara, Iași, Arad, Vâlcea, Galați, Suceava și Bistrița-Năsăud.
“Elevii trebuie să vadă și să audă ceea ce înseamnă digitalizarea, să învețe de la oamenii care sunt implicați în aceste procese, să aibă o cartografiere a realității a ceea ce învață. Noi îi ajutăm să vadă cum funcționează industriile, ce facem pentru clienții noștri, dar mai ales îi conectăm pe elevi la colegii noștri, construind astfel prietenii și încredere. Încrederea în sine pe care o construiesc elevii îi va ajuta pe ei, comunitățile și companiile pentru care vor lucra. Suntem pur și simplu bucuroși să le arătăm cum funcționează o companie de tehnologie”, a declarat Lóránt Dimény, Project Manager la Accenture România, divizia Industry X.
Programe educaționale dedicate fetelor pasionate de IT
Compania Accenture s-a angajat ca până în anul 2025 să atingă o forță de muncă echilibrată în funcție de gen astfel încât programele educaționale destinate fetelor au un rol important în strategia companiei. Unul dintre aceste programe este Kid Innovation Girls Edition, iar prin intermediul lui fetele din Cluj, Timișoara și Târgu Mureș au avut ocazia să facă primii pași în lumea roboticii, ghidate de mentorii Accenture din divizia Industry X. De asemenea, prin programul Girls in Tech, ajuns la cea de-a patra ediție, experții Accenture au reușit să inspire peste 100 de fete de liceu să ia în considerare o carieră în STEM. Programul Girls in Tech a fost gândit ca un atelier de trei zile pentru a sprijini educația și a pregăti tinerele liceene să obțină abilitățile de care au nevoie pentru un viitor bazat pe tehnologie.
Prin activitățile de consolidare a competențelor destinate elevilor de astăzi, Accenture își propune să inspire încredere în puterea tehnologiei și să încurajeze capacitatea de a o folosi pentru a îmbunătăți modul în care lumea funcționează și trăiește.