Atunci când vine vorba despre relațiile de cuplu, sunt mulți factorii care contribuie la menținerea sănătoasă a acestor relații. Unul dintre cei fundamentali este acceptarea propriei persoane. Acest aspect influențează în mod semnificativ fericirea și buna funcționare a relației. În context relațional, acceptarea necondiționată a propriei persoane nu se referă numai la modul în care fiecare partener se percepe pe sine. Are legătură și cu modul în care fiecare dintre cei implicați comunică, își rezolvă conflictele și se susțin reciproc în acea relație.
Acceptarea de sine există atunci când ne cunoaștem și ne acceptăm așa cum suntem, cu calități și defecte. Într-o relație de cuplu, însă, acest concept se referă și la acceptarea partenerului așa cum este, fără a-l judeca sau a-i aduce critici. Până la urmă, este vorba despre a fi confortabil cu cine suntem și cu cine este partenerul, lucru care creează un mediu de iubire și încredere în relație. Atunci când apar dificultăți în ceea ce privește acceptare de sine, terapia de cuplu este instrumentul care se potrivește mănușă cuplurilor. Iată de ce.
3 moduri în care terapia de cuplu influențează în bine procesul acceptării de sine
· Identificarea surselor de nesiguranță. Prin diferite tehnici și strategii validate științific, psihoterapeuții psihart.ro vă pot ajuta, pe tine și partenerul tău, să identificați sursele de nesiguranță, acele situații, în special din trecut, care astăzi sunt surse pentru îndoieli, critică, blamare etc. De asemenea, în cadrul ședințelor de terapie de cuplu, terapeutul vă învață strategii de gestionare a acestor surse și astfel acceptarea de sine devine un proces mai ușor.
· Lucrul cu relația dintre tine și propria persoană. Pentru fiecare persoană există o serie de patternuri, ca un bagaj emoțional și comportamental, cu care vine „de acasă” – din copilărie, adolescență. Acestea se manifestă în relații. În cadrul ședințelor de terapie de cuplu, psihoterapeutul te va ajuta să identifici aceste patternuri comportamentale și să le modifici pe acelea nesănătoase. Astfel, vei explora trecutul și experiențele care au influențat atât imaginea ta, cât și a partenerului, iar în final vei lucra la dezvoltarea unei imagini de sine mai sănătoase.
· Creșterea încrederii în relație. Terapia de cuplu poate să ajute foarte mult la consolidarea încrederii în relație (care poate avea de suferit în urma lipsei acceptării de sine), punând accentul pe comunicarea sinceră și asertivă, rezolvarea conflictelor prin înțelegerea surselor nesiguranței și învățarea modalităților de a le gestiona și, totodată, prin a învăța să vă susțineți reciproc.
În concluzie, acceptarea de sine este un element fundamental pentru o relație de cuplu sănătoasă și fericită. Atunci când apar probleme, terapia de cuplu devine un instrument extrem de valoros pentru explorarea surselor problematice, identificarea și conștientizarea lor, dar și învățarea unor strategii de a le gestiona. Psihoterapeuții oferă un mediu safe pentru a aborda orice problemă ce ține de sine sau de cuplu pentru ca tu și partenerul tău să învățați să vă acceptați așa cum sunteți, să vă conectați mai profund unul cu celălalt și să trăiți împreună o viață plină de iubire autentică cu sens și semnificație.