Un studiu britanic efectuat de o companie de asigurări cu ceva ani în urmă demonstra faptul că cele mai multe accidente au loc foarte aproape de casă. Să fie oare adevărat? Până când faci tu o scurtă radiografie a traficului din oraș, noi îți spunem că accidentele rutiere au început să facă parte din rutina zilnică. Gândește-te doar cum sună primele știri ale jurnalului de seară. Indiferent de post, național sau local, cunoscut sau la început de drum, grila de programe include un buletin de știri care, de aproape fiecare dată, prezintă cele mai mari accidente care au avut loc în ultimele ore.
Drept urmare, unul dintre cele mai dificile momente din viața fiecăruia dintre noi poate fi accidentul auto, chiar dacă vorbim despre o tamponare ușoară, fără victime. În plus, situația poate fi și mai stresantă atunci când nu prea știi ce ai de făcut. Da, există câteva formalități pe care trebuie să le îndeplinești pentru a ajunge cât mai repede cu mașina la service. Spre norocul tău, există numeroase centre care te pot ajuta. Ceea ce înseamnă că, imediat ce completezi constatarea amiabilă, va trebui să cauți un centru constatare daune. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le cunoști:
Constatarea amiabilă în caz de accident
Ai fost implicat într-un accident? Nu putem spune că ai avut o zi bună, dar totuși putem afirma că ai avut noroc în situația în care incidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Trage repede mașina pe marginea drumului, în afara părții carosabile, iar în cazul în care avariile nu îți permit, va fi necesar să duci mașina cât mai aproape de marginea drumului și să semnalizezi cu ajutorul triunghiului reflectorizant. Completează constatarea amiabilă alături de șoferul vinovat de accident și mergeți împreună la compania de asigurări cu care acesta colaborează. E important să știi că mașina ta va fi reparată cu ajutorul poliței de asigurare a șoferului vinovat de accident. De altfel, e bine să reții și faptul că ai la dispoziție 24 de ore pentru a depune formularul la asigurator. Cu alte cuvinte, dacă programul nu îți permite, poți rezolva formalitățile mai târziu.
Documentele necesare pentru deschiderea dosarului de daună
E important să știi că mașina nu va fi reparată doar pe vorbe. Va trebui să întocmești un dosar de daună înainte ca cei de la compania de asigurări să te trimită la un service autorizat. Iată care sunt documentele de care ai nevoie:
- Permisul de conducere și actul de identitate;
- Certificatul de înmatriculare;
- Polița RCA;
- Constatarea amiabilă sau procesul verbal eliberat de poliție;
- Procură – în situația în care nu ești tu posesorul mașinii.
Așadar, condusul a devenit parte din viața noastră și de cele mai multe ori petrecem mai mult timp în mașină decât cu propria familie. Acest lucru nu înseamnă decât că suntem expuși riscului de a fi implicați într-un accident de fiecare dată când ieșim pe șosea. E important să știm ce avem de făcut în astfel de situații, să ne cunoaștem drepturile și să soluționăm problema cât mai rapid.